Купувачите на жилища все по-предпазливи, особено «на зелено»

Следствие от конфликта в Украйна е нарушаването на доставките на основни суровини в строителството като желязо и дървен материал и повишаването на цените на материалите. 

Строителните предприемачи са изправени пред подобни проблеми още от миналата година заради пандемията, когато цените на материалите за строителство се повишиха средно с около 30%.

Нарастващите цени създават проблеми на предприемачите да калкулират точно себестойностите. 

„Инвеститори, които са обезпечени финансово с кредит или със собствени средства, по-скоро се ограничават в продажбите, за да видят какво ще се случи в средносрочен план. Това обаче могат да си позволят само стабилни и финансово добре осигурени компании“, коментира Добромир Ганев от Форос.

Много предприемачи разчитат на продажбите „на зелено“ и при тях е възможно да възникне проблем, казва той, но допълва, че от друга страна това може да даде възможност на пазара да излязат изгодни оферти. 

„Една част от предприемачите може да намалят цените си, за да осигурят финансиране за следващия етап от строителството. Това обаче създава и рискове, защото ако не направят добре изчисленията си, разходите им може да са по-големи от продажните цени“, отбелязва Ганев.

В същото време, според Полина Стойкова от Bulgarian Properties, за продавачите сега моментът е подходящ да реализират имот с добра печалба, тъй като цените са високи, а търсенето – голямо. 

„Предлагането на завършени имоти е много ограничено, вторичният пазар почти липсва, така че могат да се постигнат много изгодни сделки. Сега хората пристъпват към покупка на жилище ново строителство, не само защото го предпочитат, което е факт през последните години, а и заради липсата на готови имоти на пазара. Завършените и обзаведени жилища в нови сгради са изключително атрактивни и много бързо се продават“, отбелязва тя.

За момента обаче собствениците предпочитат да задържат имотите си. „Дори в големи сгради, където сме очаквали, че 10% до 20% от жилищата са закупени с инвестиционна цел, а от момента на покупката им до сега са поскъпнали дори двойно, те пак не излизат на пазара на препродажба“, казва Стойкова.

Причината е, че българите продължават да приемат имотите като основно средство за съхранение на стойността на парите, повишаването ѝ във времето и междувременното получаване на доходност от имота. 

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Студио с гледка море в Лазур

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!