За 1 година цените на имотите са скочили с 30-40%

След лекото стъписване заради началото на войната в Украйна в края на февруари, жилищният пазар у нас се е върнал към обичайната си активност през март, показва допитване на Investor.bg сред консултанти в сферата на недвижимите имоти.

Геополитическото напрежение обаче създава несигурност за икономиката, а това затруднява и прогнозите за пазара на имоти в краткосрочен план. Видимите последици от войната за момента са раздвижване на пазара на наеми в големите градове и по Черноморието заради притока на хора от Украйна и задълбочаване на проблема с нарушените доставки на строителни материали като желязо и дървесина и още по-голямото им поскъпване.

Сега купувачите на имоти „на зелено“ са по-предпазливи, когато пристъпват към сделка, но интересът към такива имоти се запазва, включително заради слабото предлагане на завършени жилища.

Очакванията са цените на жилищата да забавят ръста си, но е малко вероятно да тръгнат надолу и през тази година. Само от пролетта на миналата година цените на някои имоти в София са нараснали с 30%-40%. Така в повечето предпочитани квартали на столицата вече трудно може да се намери дори панелен двустаен апартамент на цена под 100 хил. евро.

„В условията на криза жилищният пазар по-скоро е в изгодно положение, тъй като много хора ще прибегнат до покупка на имот, за да защитят спестяванията си“, смята Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имотни (НСНИ) и управител на „Форос“.

„На пазара в момента имаме странна комбинация от силно търсене и слабо предлагане, в същото време инфлацията се ускорява, а от 24 февруари имаме и война в Украйна. Били сме във финансова криза, спад на цените, стагнация, балони, бум, но такова нещо, което е едновременно бум и криза, не сме имали“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

В „Явлена“ отчитат малко по-бавен старт на годината като брой сделки на пазара в сравнение с предходните пет-шест години. Това според Изабела Клисарска, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти, се дължи донякъде на все по-честите индикации на банковия сектор за повишаване на лихвените проценти по кредитите заради ускоряващата се инфлация.

„Федералният резерв на САЩ вече реализира първото от планирани поне още шест покачвания на лихвените нива в рамките на текущата година с 0,25%. Очакванията на някои от икономическите анализатори са, че Европейската централна банка ще предприеме подобна политика, а следователно това ще направят и националните централни банки“, отбелязва Клисарска.

В поведението на купувачите обаче е настъпила промяна, изразяваща се в увеличаване на времето за вземане на решение за покупка.

„През февруари и март продаваме повече имоти на морето, отколкото в летния сезон. Хора с по-малки спестявания между 20 хил. и 40 хил. евро искат да купят имот, за да защитят парите си, и се ориентират включително към ваканционни жилища“, казва Стойкова.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Студио с гледка море в Лазур

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!