Руснаци търсят имоти в България, но не могат да купуват

След лекото стъписване заради началото на войната в Украйна в края на февруари, жилищният пазар у нас се е върнал към обичайната си активност през март,

показва допитване на Investor.bg сред консултанти в сферата на недвижимите имоти.

Геополитическото напрежение обаче създава несигурност за икономиката, а това затруднява и прогнозите за пазара на имоти в краткосрочен план. Видимите последици от войната за момента са раздвижване на пазара на наеми в големите градове и по Черноморието заради притока на хора от Украйна и задълбочаване на проблема с нарушените доставки на строителни материали като желязо и дървесина и още по-голямото им поскъпване.

„От друга страна сделките с руски граждани се превръщат във все по-голямо предизвикателство – не само по морето, а и в други населени места и части на страната. Причината е в невъзможност за извършване на разплащания в случаите, при които продавачът няма налични банкови смети в български банки, както и затруднения с пътуванията“, казва Изабела Клисарска, изпълнителен директор на Явлена. 

Въпреки това има интерес към закупуване на имоти у нас от страна на руснаците.

Има такива, които продават жилищата си в Русия, защото са взели решение да не живеят вече там. Част от тях са се ориентирали към българското Черноморие, съобщиха от агенция за недвижими имоти Дом Инфо, базирана в Бургас. 

Въпросът е обаче как да си купят имот. Или трябва да пренесат парите кеш, в куфарчета приз границите, или да ги обърнат в криптовалути.

Но интересът от руски граждани за инвестиране в имот у нас към момента не е твърде голям. В последните години руснаците са предимно продавачи на имоти по морето, а купувачите са основно български граждани, допълва тя.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имотни (НСНИ), обаче е възможно след време руски граждани да пожелаят да напуснат родината си по икономически причини и когато имат възможност да пътуват, част от тях може да се насочат и към България. „Възможно е някои от тези хора да се ориентират към покупка на имот у нас“, допълва той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Студио с гледка море в Лазур

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!