Бежанският натиск вдигна наемите на имотите

Видимите последици от войната в Украйна за момента са раздвижване на пазара на наеми в големите градове и по Черноморието заради притока на бежанци и задълбочаване на проблема с нарушените доставки на строителни материали като желязо и дървесина и още по-голямото им поскъпване.

Според Добромир Ганев от Форос от началото на годината до избухването на конфликта е нямало промени в нагласите на купувачите. 

„След началото на конфликта пазарът на наеми се промени видимо заради притока на хора от Украйна, макар че не може да се говори за ръстове на наемните цени. Напрежение има особено в големите градове и по морето, включително в някои по-малки общини като Поморие, Балчик, Черноморец, Бяла“, отбелязва Ганев.

Украинските граждани, които търсят жилища под наем у нас, са основно две групи – хора, които просто се нуждаят от подслон, предимно жени с малки деца, които нямат големи възможности и приемат да бъдат настанени където и да е, и по-заможни хора с изисквания към жилището, в което ще бъдат настанени. Украинците от втората група се ориентират към наемане на имот и обичайно избират напълно обзаведени с всичко необходимо жилища в добри райони, казва Ганев.

Според него предлагането в черноморските градове може да отговори на търсенето, но макар да нямат нищо против украинските граждани, някои собственици на жилища вече се отказват от отдаване на имотите си, защото виждат рискове – не се знае какъв ще е срокът на наемните отношения, в повечето случаи хората сключват договори за краткосрочни наеми на имоти, предлагани в платформи като Airbnb, собствениците се опасяват и от проблеми с плащането на сметките, тъй като много украински граждани преминават транзитно през България.

„Някои собственици отдават имотите си, без да се замислят за подобни проблеми, правят го, защото имат финансова възможност. Но има и собственици, които се нуждаят от доходите си от наеми и за тях би било проблем, ако наемател не си плати битовите разходи за месец или два“, отбелязва Ганев.

Възможно е част от украинците, които влизат в страната ни, да останат тук, ако си намерят работа, и впоследствие да станат активни на пазара на покупко-продажби, смята той. 

„И сега имаме случаи на украински компании, които местят служители в България. IT компания, например, нае 60 апартамента във Варна с дългосрочни договори и опция за закупуване на част от жилищата“, казва Ганев.

Повечето украински граждани, които са използвали услугите на Bulgarian Properties, разполагали с финансов ресурс и имали определен бюджет от 500 до 1000 евро месечно за наемане на жилище, казва Полина Стойкова. 

„Това е нормално, тъй като тези хора до вчера са живели нормално, работили са и са имали спестявания“, отбелязва тя. Повечето украински граждани търсят да наемат жилище за два до шест месеца, но заради липса на достатъчно предлагане някои се съгласявали на годишни наемни договори, тъй като собствениците не са склонни на по-кратък срок. След силния натиск в първите дни на конфликта, сега напливът на хора от Украйна не е толкова силен, добавя Стойкова.

В „Явлена“ отчитат търсене основно от украински граждани, които искат да се устроят със семействата си, така че да живеят и работят спокойно. Резултатът е увеличение в пъти на интереса към имоти под наем в големите градове, основно София и Варна. Желаният период за наем варира от няколко месеца до една година. Заявки за покупка на имот от украинци все още не са регистрирани.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Студио с гледка море в Лазур

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!