Все повече купуват имоти по BG Черноморието

Броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията, продължава да расте и през първото тримесечие на тази година в София, Варна и Бургас, а в Пловдив леко намалява.

Във Варна между януари и март са вписани 3471 сделки с имоти, с 34,6% повече на годишна база. В другия голям черноморски град Бургас през същия период са отчетени 1679 сделки с имоти спрямо 1423 година по-рано, или ръст с почти 18%. И в двата града през първото тримесечие на миналата година беше регистриран най-големият брой сделки за периода от съответно 2008 г. и 2005 г. насам.

Друга тенденция от миналата година е засиленото търсене на ваканционни имоти по морето. Тя явно се запазва и в началото на тази година, тъй като в Несебър, в чиято служба се вписват и сделките с имоти в Слънчев бряг, те почти са се удвоили - 1438 сделки в началото на тази година спрямо 703 през първото тримесечие на 2021 г.

Според брокери на недвижими имоти през миналата година за първи път българите са започнали масово да купуват втори дом, без да продават основното си жилище. Ускоряването на инфлацията кара хората да заключват спестяванията си в недвижим имот, като някои от тях се ориентират и към покупка на жилище на морето.

Ръстове в броя на сделките през първото тримесечие отбелязват и други черноморски градове, включени в статистиката на Агенцията по вписванията. В Поморие са вписани 481 сделки при 314 година по-рано, което е ръст с 53,1%. 

В Балчик са отчетени 272 сделки спрямо 195 година по-рано, или с почти 40% повече. В Каварна сделките са 216, с четири повече спрямо първото тримесечие на 2021 г., а в Царево са 284, с 41% над равнището същия период на миналата година.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Студио с гледка море в Лазур

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!