Как войната в Украйна повиши търсенето и цените на имотите у нас?

С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас след началото на войната в Украйна, съобщават управители на агенции за недвижими имоти. Цените на имотите се увеличават изключително бързо.

Това каза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов пред Bulgaria ON AIR.

„Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа", коментира гостът. 

По думите му това бързо покачване на цените на имотите не прави добра услуга нито на икономиката ни, нито на общество, нито на бизнеса.

Шопов изтъкна, че имотите поскъпват заради покачването с много на себестойността. Преди войната в Украйна инфлацията при себестойността е била 27%, а в момента гони 40%. 

"Тези 13% са спекулативни. Няма обективна причина войната в Украйна да повиши себестойността, но така функционира глобалната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, но проблем са тези 27%, които са обективната инфлация“, каза той.

Според анализ на асоциацията причина за това увеличение от 27% е огромната парична маса, напечатана в САЩ и в Европа за преодоляване стреса от Covid. Макар че това е било нещо положително в икономически аспект, големият проблем е, че централните банки, напечатели тези пари, не са предвидили тази инфлация и не я управляват.

Затова според Шопов в момента има неуправляема инфлация, която се съпровожда от спекула.

Шопов акцентира, че в момента няма дефицит на строителни материали, а проблемът е в себестойността. Засега няма и фалити на фирми.

"За добро или за лошо, от 30 години в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в голям град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното убежище за финансите е жилището", подчерта председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Студио с гледка море в Лазур

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!