104% ръст на сделките с имоти в Несебър

За първите три месеца на годината покупко-продажбите на имоти в страната са почти 49 хил., което е с 10.8% повече от 2021 г., когато те са малко над 44 хил.

Така резултатите не само достигат тези от преди COVID-19, но и ги задминават. Сделките със сгради, идеални части от сгради и земи през същото тримесечие на 2019 г. са около 40 хил., а в пандемичната година падат до 37.7 хил. по данни на Агенцията по вписванията.

Очаквано София е на първо място по брой сделки, като в топ 10 се нареждат още "обичайните заподозрени" - Пловдив, Варна и Бургас, но един град прави впечатление със 104.6% скок на продажбите спрямо 2021 г. За първото тримесечие на 2022 г. в службата по вписванията в Несебър са изповядани 1438 сделки, докато година по-рано са 703. Градове в топ 10 с над 1000 сделки са още Стара Загора, Русе и Плевен, а Пазарджик и Велико Търново допълват клуба на първенците с по около 870 сделки за тримесечието.

Второ първо тримесечие след COVID

Забавянето на растежа в страната до 10.8% в сравнение със 17% за периода от преходната година може да се обясни с много ниската база на първото тримесечие на 2020 г. Тогава страната се сблъска с COVID-19 и втората половина на март беше затворена. Плановете за ново жилище бяха замразени, макар впоследствие затварянето вкъщи да подтикна мнозина да потърсят по-голям имот или да купят, както преди това обмисляха. Януари - март на 2021 г. бяха по-различни, което обяснява и високия ръст.

Ако все пак приемем, че януари - март на 2020 г. е изкривен период и сравним миналата година със същия период на 2019 г., то ръстът през 2021 г. е 10.3%. При такава постановка може да говорим за устойчив растеж.

Докато Пловдив забавя ход в броя на сделките, Несебър удвоява резултата си спрямо януари-март 2021г.

София продължава да расте, но по-бавно

Сделките с имоти в столицата са 7268, което е с 8.8% повече от същия период на 2021 г. Ако сравняваме 2021 г. с 2019 г., то ръстът миналата година е 18.5%, или 6683 към 5641 сделки, което говори за известно забавяне на активността в София. Тази година се усеща кризата с доставките, засегнала целия свят, но по-осезаемо повлия нахлуването на Русия в Украйна. Несигурността около войната и нарастващите цени на имотите вероятно плашат хората, макар страховете от инфлацията да ги подтикват да купуват.

Растежът не е вечен за Пловдив

За първите три месеца на годината в Пловдив са направени общо 3534 сделки, което е с 3% по-малко от предходната година. За сравнение - за януари - март 2021 г. увеличението спрямо същия период на 2019 г. с неговите 3004 сделки е 21.3%. Обяснение може да се потърси в бума за последното тримесечие на 2021 г., когато продажбите са 5716, или с около 38% повече от сега, и в пренасищането на местния пазар, което се усеща и в спада на броя на издадените през цялата 2021 г. разрешителни за строеж.

Бронз за Варна и четвърто място за Бургас

Ако се върнем до 2015 г. назад, през първите три месеца на годината Варна и Бургас са задължително след София и Пловдив. След миналогодишния ръст от под процент тази година Варна бележи увеличение с 34.6%, което се равнява на 893 повече сделки в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., когато те са 2578.

От януари до март 2022 г. в Бургас са изповядани двойно по-малко сделки от тези в северната морска столица, или 1679, което с точно 18% повече от първото тримесечие на 2021 г. За южночерноморския град това е увеличение, след като предходната година е отчетен ръст с 12.5%.

(Не)лъжовен ръст за Несебър

Несебър за пръв път (поне за последните четири години) влиза в топ 10, като освен това се нарежда на пета позиция преди обичайните за средата на таблицата Стара Загора и Русе. Спрямо 2021 г. Службата по вписванията (СВ) в черноморския град отчита ръст със 104.6%. Предната година той е бил едва 15.8%, а година по-рано скромните 3.6%, когато за страната има среден спад с 5.8%.

Важно е да се отбележи, че в СВ - Несебър, се отчитат изповяданите сделки не само на града, но и на Равда, Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор - все морски курорти и градчета, в които търсенето на ваканционни имоти е в подем не от вчера. От година-две купувачите на имоти по Черноморието са предимно българи, които инвестират спестяванията в недвижими имоти, преди цените им да се вдигнат още повече.

За Добромир Ганев, който е председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) и управител на "Форос", влизането на Несебър в топ 5 не е изненада, тъй като службата по вписванията в черноморския град излиза на по-преден план по брой имотни сделки още в данните за миналата година. Справка в архива на Агенцията по вписванията обаче показва, че за първото тримесечие на годината назад до 2012 г. покупко-продажбите в СВ - Несебър, варират между 500 и 780, но те никога не са били колкото сега - 1438.

Според Добромир Ганев войната в Украйна се отразява на имотния сектор в страната, но за момента единствено при наемите. За него повлияване върху продажбите от украински граждани ще има при евентуалното решение за дългосрочно установяване в България на част от тях. Справка в правителствения сайт Bulgaria for Ukraine показва, че статут на временна защита са получили над 45 хил. украинци (към 6 април).

Предлаганите имоти от Равда до Свети Влас в момента са малко и наблюдаваният скок януари - март се дължи по-скоро на изповядване пред нотариус на куп на сделки, осъществени през лятото и есента на 2021 г., коментира за "Капитал" Елена Тончева, главен брокер в "Явлена - Несебър", която има над пет години опит на пазара в Несебър и Поморие. В момента "търсене има, но имоти не", казва тя.

Освен българите, които започнаха да купуват имоти по Черноморието миналата година, все още има и чужденци, които проявяват интерес, каза Тончева. В тяхната агенция има клиенти от не толкова популярни за българския имотен пазар страни като Франция, Италия, Чехия, Словакия. Клиентите от Чехия купуват по повече от един имот с цел инвестиция и възнамеряват да ги отдават под наем на по-късен етап. 

На въпроса защо са избрали България отговаря, че тук все още цените са по-ниски от Западна и Централна Европа, макар и за последните две години да са се покачили с почти 50%. Дори при разговори със строители във Влас е станало ясно, че масово свободните имоти там са изкупени от чужденци още в начален стадий на строеж.