Инфлацията активизира имотния пазар у нас

Наблюдава се висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ипотечните кредити са се увеличили с 20% за първото тримесечие на годишна база. Цените на имотния пазар стават все по-високи, пазарът става все по-горещ. Това се дължи както на инфлацията и желанието на хората да инвестират парите си, така и на ниските лихви по ипотеките, които също са стимул.

Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев в коментар за високата инфлация, която обаче не поставя лимит на жилищния пазар и тегленето на кредити у нас.

„Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.  "Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са тристайните апартаменти. В момента купувачите са с доходи от по над 3 хил. лв. на домакинството, отбеляза Тошев.

По думите на кредитния консултант 68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове. 

Масово българите държат по-ниски депозити. 

„80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода и посягат към спестяванията си, което не е добър показател. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията", категоричен е кредитният консултант.

 Ще трябва да се вземат мерки, за да се овладее високата инфлация, препоръча той, визирайки повишаване на лихвите по кредитите. Засега те остават ниски, очакванията са да се повишат догодина, допълни той.

Но когато лихвите тръгнат нагоре, това ще е за новите кредити, отбеляза специалистът.

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, смята кредитният консултант. "Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого, не е добър вариант", посочи Тошев.

И обясни, че хората с вече изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!