Имотите в Бургас – 923 €/кв.м, реално ли е

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първите месеци на 2022 г.

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите. Най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните зони на градовете.

Ето анализът на Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES:

Данните от индексите PSPI, предоставени специално за "Имоти и инвестиции", ясно показват завой в посока ускорено нарастване на цените. А от данните на Агенцията по вписванията се вижда, че това не се е отразило на обемите продажби, които също продължават да нарастват.

Жилищният пазар в Бургас

Цените на жилищата в Бургас нарастват по-слабо, отколкото в останалите големи градове - с едва 2% на годишна база. Данните от индексите PSPI показват, че през първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 923 евро на кв.м. Така градът губи второто място по жилищни цени и отстъпва леко на Варна.

Тези тенденции обаче получават своето обяснение, когато се разгледа жилищният пазар в Бургас в по-големи детайли и по квартали. Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока "Меден рудник", "Славейков" и "Сарафово", тъй като там има терени за ново строителство. В резултат в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени, е съсредоточено основното предлагане. То доминира в средната цена на града, занижава нейните стойности и темпа на растеж.

Данните ясно показват, че както във Варна, и в Бургас централните квартали са с цени над 1000 евро на кв.м. В зоните с масово ново строителство квадратният метър е между 600 и 850 евро. Въпреки че цените на жилищата в тези райони нарастват с 13-14% през първото тримесечие на 2022 г., те продължават да са по-ниски. 

В същото време имат висок дял в общия пазар, което не позволява и на средната цена в града да нараства по-уверено. Това не бива да заблуждава, че цените в Бургас не следват общата тенденция на ускорен темп на растеж.

Положителни тенденции на пазара в Бургас са регистрирани и на база реализирания обем продажби. По данни на Агенцията по вписванията сделките в Бургас нарастват със 17% на годишна база и това е значително над средното за страната, което е 11%.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!