Интересът на купувачите на жилища значително се промени

Повишаването на лихвените проценти по ипотечните заеми, за което се говори близо 3 години, е факт. Прогнозите какво ще се случи след това с поведението на купувачите варираше от това, че няма да има промяна, до това, че покупките ще намалеят значително.

Донякъде на част от предположенията станахме свидетели, на други – не. Основната причина, поради която анализаторите не успяха да направят точна прогноза, е че не отчетоха фактора инфлация.

От една страна – повишаването на лихвените проценти по жилищните заеми накара много купувачи да преосмислят решението си да отложат придобиването на жилище. От друга страна – двуцифрената инфлация, на която станахме свидетели през 2022 г., подтикна много от хората, които имат значителни спестявания, да ги вложат в недвижим имот, за да запазят стойността им.

Какво се случва, обаче на пазара на жилища в строеж?

Допреди 2 години подобна инвестиция спадаше към една от най-печелившите. Галопиращото поскъпване на строителните материали в съчетание с повишаването на лихвите по ипотечните кредити направи подобна инвестиция не чак толкова изгодна. Това е и основната причина днес масово да се търсят напълно готови жилища.

И това до известна степен е добре за инвеститорите, които през последната година трябваше да „преглътнат горчивия хап“ с по-високите цени на строителните материали и без да коригират цените в договорите към клиентите. Това направиха не всички, но повечето строителни компании.

Днес картината на пазара на жилища е такава, че клиентите решили да купят апартамент с ипотечен кредит предпочитат той да е напълно готово, да могат веднага да влязат да живеят в него и да не се налага ремонт, който също изисква значителни допълнителни средства.

Предлаганите жилища в строеж са вече на нови – доста по-високи цени. При завършване на имота то той ще е на почти същата цена, която е в момента готовото строителството. Още един основателен факт да се купи сега готов имот.

Цените на жилищата старо строителство също са високи поради ограниченото предлагане. А офертите са малко, тъй като във време на висока инфлация са малко тези собственици, които ще продадат имота си.

На какво ще станем свидетели през 2023 г.? 

През последните поне две десетилетия интересът на българина винаги е бил към дву- или три-стайни жилища. Според анализатори, тази година няма да е такава. Вече виждаме как купувачите се насочват към по-малки жилища. Тенденцията се дължи най-вече на липсата на средства. 

Когато жилищата са по-малки, то те са достъпни за повече хора, обясняват анализатори. Колко е изгодно да се купи гарсониера е доста спорен въпрос. Причината е в силно ограниченото предлагане.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ