Цените в строителството растат, циментът поскъпна 60%

Жилищният пазар у нас се връща към темповете си на растеж на сделките и на цените отпреди пандемията от COVID-19. 

Той вероятно ще намери новата си равновесна точка през второто полугодие на тази година. Това коментираха участници в дискусия за пазара на недвижими имоти в България, организирана от Камарата на професионалните оценители.

В по-непосредствен план обаче очакванията са строителната себестойност да продължи да расте. Неприятната изненада от миналата седмица е повишаването на цената на цимента с 60%, което е довело до ръст на цената на бетона с 8 на сто, съобщи Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

В годината до януари 2023 г. строителната себестойност е нараснала с 27%, каза Шопов и посочи по-конкретно, че арматурното желязо е поскъпнало с 60%, дървеният материал – със 105%, а топлоизолацията – с 60%.

Повишаването на разходите за строителство е подложило на натиск и продажните цени на жилищата, които са нараснали с 18% за една година, отбеляза Шопов. Той допълни, че тенденцията за силно повишаване на цените е негативна за предприемачите, тъй като е намалила драстично сделките – хората продължават да отправят запитвания и да ходят на огледи, но не могат да си позволят по-високата цена, която трябва да платят, за да имат собствен дом.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Обзаведен многостаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ОЩЕ ОФЕРТИ