Имотният пазар ще се успокои, цените нагоре с 10%

Жилищният пазар у нас се връща към темповете си на растеж на сделките и на цените отпреди пандемията от COVID-19. Той вероятно ще намери новата си равновесна точка през второто полугодие на тази година.

Това коментираха участници в дискусия за пазара на недвижими имоти в България, организирана от Камарата на професионалните оценители.

Според гл. ас. д-р Мирослав Владимиров от „ЕРА България“, ако инфлацията продължава да затихва и достигне средногодишно ниво от 10% тази година, вероятно и цените на жилищата ще нараснат номинално с малко над 10%.

„Пазарът се опитва да се върне към по-нормални темпове на растеж в сравнение с пандемичния период. Това ще стане, когато купувачите се убедят, че цените вече са се успокоили и могат да навлязат на пазара, а продавачите разберат, че цените няма да растат с темповете от последните години“, отбеляза Владимиров. 

Когато тези две основни групи участници на жилищния пазар са сигурни в своите оценки, пазарът ще намери новата си равновесна точка. Това вероятно ще се случи през втората половина на тази година, прогнозира Владимиров. Той очаква след това пазарът да се върне към темповете си на растеж отпреди COVID кризата, ако не се случи нещо, което да го извади от равновесие.

Владимиров отбеляза още един фактор, който ще допринесе за успокояването на цените в следващите месеци. Тази година у нас са започнати малко над 30 хил. нови жилища при средно 11 хил. завършвани жилища на година между 2010 и 2020 г. 

„Предприемачите усещат, че има търсене и още през 2018 г. започнаха да увеличават броя на проектите и на започнатите жилища“, коментира Владимиров. Според него нарасналото предлагане ще допринесе за нормализирането на ръста на цените на жилищата след време.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Обзаведен многостаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ОЩЕ ОФЕРТИ