Застрояването на Черноморието: Ето какво предстои

Проекти за строежи - това не е новина за нашето Черноморие, но това нерядко се случва и в защитени зони по "Натура 2000". 

Само че РИОСВ-Бургас често не вижда проблем за съответните строежи - природата нямало да пострада. 

Най-голям интерес за строеж на вили има в местности, които в близкото минало бяха съвсем диви - например Буджака край Созопол. Там само този месец има подадени инвестиционни предложения за четири вилни сгради с различни възложители - и частни, и фирми. Там има защитена зона от "Натура 2000" - "Бакърлъка", която е за опазване на дивите птици, но според РИОСВ новите строежи не нарушават режимите в нея. 

Друг пример - село Кошарица, до Несебър, се разширява постоянно към Слънчев бряг, а сега там се готви да строи и бившият кмет на Неделино Стоян Беширов, пише в. "Сега". Беширов е обвиняем заедно с още осем души за присвояване в особено големи размери по дело, което се точи от години. Заради обвиненията беше отстранен от кметския пост през 2015 г. 

През юли т.г. Беширов се явява възложител със съпругата си Виолета на проект за изграждане на 14 вилни сгради в местност Гюргенлика на село Кошарица. Парцелът му попада в границите на защитена зона "Емине" за опазване на дивите птици, но според РИОСВ не пречи на режимите в нея. 

Строителство се задава и в местността Аклади на Черноморец, местностите Дядо Ильова бахча и Диньов дол на Царево, местността Хендек тарла на Равда. Ако се съди по инвестиционните предложения, то ерата на хотелите е отминала и сме в златното време на вилните селища, защото големите проекти се броят на пръсти. 

По-сериозен е проектът на фирма "Клише" ЕООД, в която до 2018 г. участие е имала тв водещата Виолета Сечкова - за Черноморец, където ще строи "сграда за отдих и курорт". Тази сграда трябва да се издигне върху почти 14 дка изоставена орна земя в местността Атия. 

Възраждения обаче има заради близката военна база - министерството на отбраната е поискало всички инвестиционни предложения на морския бряг да бъдат прекратявани с аргумент "национална сигурност". 

"Клише" обжалва в съда и Административният съд в София е съгласен със следния аргумент: административните производства по ЗУТ се прекратявали от кмет или общински съвет, а не от РИОСВ. Освен това екоинспекцията не била компетентна по въпроси от военно-промишлен характер. 

Така тя се произнася само по своите компетенции и на второ четене пуска обекта, тъй като той може да пречи на МО, но не пречи на животните и растенията. Предстои да видим дали община Бургас ще се съобрази с военните или "Клише" ще получи и там зелена светлина.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо