С 3–5% са поскъпнали имотите от началото на годината

Цените на имотите в страната не престават постепенно да нарастват.

От началото на годината поскъпването е с 3–5%.

Има жилища, чиито цени не са се повишили. Наблюдава се склонност имотите на пазара да се задържат по-дълго време. Има по-голямо търсене на многостайни жилища и такива с тераси и гледки.

„Не всички клиенти търсят огромната площ, а по-скоро функционално разпределение. Може да е по-малка стаята, само че да има самостоятелност. Повечето самостоятелно пространство в жилището е по-търсено. Метрото оказва огромно въздействие на какво разстояние от градския транспорт хората биха предпочели да си купят жилище“, обясни заместник-председателят на Национално съдружие „Недвижими парцели“ Ирена Перфанова пред Bulgaria on Air.

Очакванията до края на годината не са за фрапантно повишаване на цените на недвижимите имоти. За сметка на това обаче лихвите ще продължат плавно да се покачват, уточни тя.

„В България стандартът за ново строителство е жилищата да се продават на шпакловка и замазка. Клиентите ги купуват в този вид. Дали те ще се ангажират да ги завършат, това зависи от всеки един купувач. Довършителните действия струват скъпо“, сподели още Перфанова.

По думите й е хубаво да привличаме задграничните вложения в България и би трябвало да приветстваме сънародниците ни, които желаят да влагат парите си в имоти в Родината.

„Не считам, че те са толкова огромно количество, че да трансформират цените на пазара на недвижими парцели. По-скоро високите цени са поради ограниченото предлагане, а хората не намират правилния момент и логика да препродадат жилищата си.

Какво ще направят с тези средства? Лихвените проценти по депозитите в банките са извънредно ниски и хората са внимателни“, уточни Перфанова.

Вторичният пазар също се усилва. На пазара излизат добре ремонтирани жилища с обзавеждане – на много високи цени. А цените на имотите в страната не престават постепенно да нарастват.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо