Идва студен фронт на жилищния пазар в България

Търсенето на жилища в България все още изпреварва предлагането, но пазарът изглежда започва да се охлажда. Все по-осезаемо се усеща студеният фронт, който предстои да завладее сектора.

Доказателство за това е спадът в сделките, започнал през 2022 г. и продължил през първото тримесечие на 2023 г.,  макар и с по-бавен темп в сравнение със спада през четвъртото тримесечие на 2022 г., пишат анализаторите в тазгодишния доклад на Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023. В него се изследват имотните пазари на 26 европейски държави, както и Израел.

Анализаторите отчитат спад в сделките в четирите големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас през първото тримесечие на тази година. Най-голям е той във Варна (-19%) при средно -9% за страната.

Продажни цени

Продажните цени от 2022 г. продължават да нарастват, като средно за апартамент в София се увеличават с 25%. Най-голямо е поскъпването във Варна – с 30%.

В краткосрочен план не се очаква голямо понижение на цените на имотите, тъй като търсенето все още изпреварва предлагането и в същото време ипотечните лихви все още не са се повишили значително“, смятат анализаторите от Deloitte.

Според тях развитието на пазара в средносрочен план до голяма степен зависи от лихвените проценти на местния пазар. Докато инфлацията оказва влияние върху покупателната способност и съответно способността на домакинствата за изплащане на ипотеки.

Инфлацията също провокира инвестиционен интерес към покупката на недвижими имоти. Това е придружено от много солидна тежест на банковите депозити в общото финансово богатство, което, от своя страна, стимулира търсенето, особено в условията на инфлация, тъй като хората търсят алтернативи за хеджиране срещу инфлацията, се казва още в доклада.

Наемен пазар

Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерено чрез средните наемни нива в София през 2022 г., но демонстрира по-отчетливо поскъпване през първите месеци на 2023 г. 

Очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити може да забавят плановете за покупка на дом за някои участници на пазара и по този начин да окажат подкрепа за наемните цени. Така в България започна да се появява тенденцията за проекти „Build-to-rent“, но остава все още на много ранен етап и тепърва навлиза на пазара.

Жилищен фонд

От данните в доклада става ясно още, че България е европейската държава с най-голям жилищен фонд на глава от населението – 624 жилища на 1000 жители. По отношение на брой апартаменти на глава от населението, след страната ни се нареждат Португалия и Франция съответно с 585 и с 552 жилища на 1000 души.

На другия край на скалата са Гърция (285 единици на 1000 жилища) и Обединеното кралство (371) – с най-ниския жилищен запас на 1000 жители за 2022 г.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо