Социалните мрежи диктуват тенденциите на имотния пазар в България

Повече пространство, бягство от големия град и качествено строителство. Това търсят българите на пазара на недвижими имоти, според представители на агенции за недвижими имоти, които взеха участие в Годишната конференция за строителство и инвестиции, организирана от списание „Мениджър“.

Тенденциите на жилищния пазар в България се сменят бързо и влияние върху тях оказват различни фактори. Оказва се, че вече и социалните мрежи имат важна роля в пренареждането на имотния пазар в страната и тенденциите в него.

Феноменът "социални мрежи"

Ралица Ценова, която е директор „Продажби“ в Home2U, твърди, че за българите домът вече не е просто необходимост, а отражение на социалния им статус. И влиянието на социалните мрежи дори и в този сегмент се усеща много.

„Цялата тази култура от социалните мрежи задава и тренда в търсенето на недвижими имоти. Много хора притежават повече от един имоти, защото така се подобрява социалния им статус“, казва тя.

Нейните наблюдения на пазара показват още, че все повече хора са започнали да търсят концептуални проекти и заменят старо строителство с ново, защото искат нещо по-качествено и различно. А интересът на хората към концептуалните проекти до голяма степен идва от хилядите видеа в социалните мрежи на известни личности, които снимат домовете си. 

От Forton Homes също са забелязали промяна в поведението на купувачите в последните години.

„Все повече хора искат да избягат от големия град", казва Явор Пердухов, мениджър в компанията.

Той твърди, че хората, които са бързали да инвестират натрупаните средства, буквално полудявайки пазара по време на COVID, вече ги няма. И на жилищния пазар в България са останали само т.нар. професионални инвеститори.

„Сега на пазара са хората, които търсят статус. Смятам, че пазарът се нормализира и в момента най-активни са хората, които търсят подобрение на живота си“, казва Явор Пердухов.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо