Защо Акт 16 толкова важен за сградите? /видео/

Може ли да се продаде имот без Акт 16? 

Има ли рискове при покупка на имот без Акт 16?

ВИДЕО СЪС СУБТИТРИ

Акт 16 установява годността за ползване на сградата. 

По закон сгради без Акт 16 не се обитават, токът е промишлен, асансьорът не е пуснат, а електромерът е един. 

Това обаче не се спазва за сградите, построени през 90-те години. На пръв поглед те са довършени, често дори луксозно, асансьорът е пуснат, има партиди за вода и купувачът лесно може да се подлъже и да придобие нещо, което има скрити недостатъци.

В този капан може да попадне, ако няма брокер или ако брокерът му е некомпетентен или дори нелегален. И по този начин купувачът може да загуби доста пари, заради лошата инвестиция.

Акт 14, Акт 15 и Акт 16

При Акт 16 строителните и монтажни работи са приключили, сключени са договори и са открити индивидуални партиди за ВиК, топлофикация и др. Сградата е вече годна за обитаване.

Акт 16 е последният от трите етапа на контрол по време на строителството (Акт 14, Акт 15 и Акт 16), с които се проследява дали строителните дейности отговарят на действащата нормативна уредба.

С Акт образец 14 се установява приемането конструкцията на сградата на етап “груб строеж” - ограждащи стени и покрив.

С Акт 15 се удостоверява годността за приемане на сградата, съответствието на строежа с одобрените проекти и изпълнение изискванията.

Тук е редно за отбележа, че за сградите 4 и 5 категория /ниско и средно застрояване/ вместо Акт 16 се издава Удостоверение за експлоатация, което е аналогично. Като ниското е до 10 м, средното - до 15 м височина и се мери до „кота корниз“.

Рискове при покупка на имот без Акт 16

Какви са рисковете?

Без Акт 16 банките не кредитират апартаментите. Става дума за тези, построени отдавна – 90-те години и обитаеми. За тях се приема, че вероятно никога няма да го получат. За банката, както и за закона, тези сгради са на груб строеж, независимо как изглеждат в действителност.

След като не се кредитират, тези имоти стават непривлекателни и за купувачите със собствени средства. Защото никой от тях не иска да се „набута“ с апартамент в незаконен строеж.

Затова цената и пада рязко и те се продават на много по-ниска от пазарната за тези с Акт 16. 

Има възможност по опростена процедура да се сдобиете с едно удостоверение, което банките го приемат като равностойно на Акт 16, но за това ще говорим по-късно.

По друг начин стои въпросът с новите сгради, които са в строеж Те се кредитират ограничено на Акт 14, ако строителят е с добро име пред банката.

Въпросът е в това, кога ще бъде завършена сградата и ще бъде издаден Акт 16. Дали няма да се проточи дълго във времето? 

Коментар на Ирина Генова, брокер, агенция за недвиживи имоти Дом Инфо

 

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо