Строежът на жилища в Бургас нарасна с 26%

Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на голямото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места.

А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

През третото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 857 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 26% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в областта са 678. 

Голям е ръстът на строителството и в област Велико Търново. Само в рамките на едно тримесечие е започнало строителството на 116 жилища, което е със 123% повече спрямо същия период на миналата година, когато в областта е започнало изграждането на 52 къщи и апартаменти.

През третото тримесечие на годината област Бургас остава на трето място по започнато ново жилищно строителство. На първо място за трето поредно тримесечие е София-столица със започнати 2953 къщи и апартаменти, след като в края на миналата година първото място беше за Варна. 

Ръстът на започнатото строителство на жилища в столицата е с 1,6% спрямо предходното тримесечие. На второ място по започнало ново строителство е област Варна, където е стартирало изграждането на 890 къщи и апартаменти.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1528 жилищни сгради с 7576 жилища в тях и с 865,7 хил. кв. м обща застроена площ, на 17 административни сгради/офиси с над 11,3 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 618 други сгради с 579 хил. кв. м РЗП.

 

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: София (столица) – 279 жилищни, 8 административни и 31 други сгради; Пловдив – 239 жилищни, 5 административни и 80 други сгради; Варна – 175 жилищни и 27 други сгради; София – 147 жилищни и 42 други сгради; Стара Загора – 71 жилищни и 84 други сгради.

София-столица е на първо място по брой на жилищата в започнатите сгради, а след нея са Варна и Бургас. Четвъртата позиция е за Пловдив (с 686 започнати жилища), а на пето място е Кърджали.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ