Какво да направим, когато сградата няма Акт 16? /видео/

Как да се снабдим с Удостоверение по §6, когато сградата няма Акт 16 и банките не кредитират апартаментите в нея? Каква е процедурата и колко ще струва?

На тези въпроси отговаря Ирина Генова, брокер, собственик на агенция Дом Инфо:

Имате апартамент в сграда, построена през 90-те години без акт 16, без удостоверение за експлоатация, т.е. незаконна сграда, която банките не кредитират.

Какво е нужно да се направи, за да се узаконят или поне приравнят на законните тези сгради?

Може да се сдобият с Акт 16, но процедурата е много тежка.

Има и друг начин и това е т.нар. Удостоверение по параграф 6 /някои го наричат неправилно Удостоверение за търпимост, което се издава, когато няма строителни книжа, обикновено за къщи на село/.

Удостовение за заварен – законен строеж, завършен преди 31.03.2001 г., поради което не подлежи на въвеждане в експлоатация на основание §6 от ПРЗ на Наредба 2 за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България.

Какво се крие под това дълго име? 

За строежите, завършени прези март 2001 г. бе дадена т.нар. „строителна амнистия“. Достатъчно е да се докаже, че строежът е завършен преди този срок, че отговаря на проекта и на закона и наредбите и получава това удостоверение.

Процедурата започва с молба да общината, към която се прилагат доказателства – архитектурен проект и наториално заверена декларация, за времето на завършване на строежа. Минава комисия, която вижда на място съответствието с проекта и дава или отказва това удостоверение.

Важно е да отбележим, че често се налага да се премахват усвоявания на тераси по най-високите етажи, тъй като те нарушават максимално допустимата „кота корниз“. Може да има отклонения от проекта, които са недопустими и не подлежат на поправка. Тогава за сградата няма как да бъде издадено това удостоверение.

Много от съсобствениците на етажната собственост се отказват, защото смятат, че е скъпо. Изобщо не е така. Най-скъпото е присъединяването от Енергото и отделните партиди и електромери – около 800 лв. на жилище. Всичко останало е в рамките на 200-300 лв. на апартамент, ако си наемете специалист, който да движи нещата.

Ако сте собственик на апартамент в такава сграда – не чакайте! Предприемете съответните стъпки за издаване на това удостоверение.

Ползите са в няколко насоки. 

Първо – можете да продадете имота си на нормалната цена, а не с над 30% надолу. Банките кредитират такъв имот, купувачите със собствени средства също не отказват покупка.

Второ – имате вече собствени партиди за ток, а не на общ електромер.

Трето – ако в сградата е предвиден асансьор, той може да се монтира и пусне в експлоатация, а това вдига цената на имота ви.

 ***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ