Защо сделките с имоти намаляват, а цените – не III

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

  • Високите цени охлаждат пазара, но все още ниските лихви и намалялото предлагане на нови жилища го предпазват от сътресения.
  • В края на 2023 г. и купувачи, и предприемачи, които са се оттеглили в изчакване, започват да се завръщат.
  • Нагласите за 2024 г. са оптимистични, но развитието зависи от множество фактори, които са трудни за предсказване.

Вече година и половина сделките с имоти намаляват като брой, но въпреки че е логично и цените да ги последват, това не се случва. Индексът за жилищните цени на НСИ показва ръст във всеки от четирите големи града през всяко от трите тримесечия на 2023 г., за които има данни.

Поскъпването варира между 7%, измерени в София през лятото, до 20.3% във Варна през пролетта. Какво е обяснението?

Оживление в края на годината

Раздвижването на пазара в края на 2023 г., което показват данните (спад, сведен до -7.4%, ръстове в София и Пловдив с 4.2% и 1.6%), се вижда и в практиката. "В периода октомври - декември 2023 г. на всеки 100 новоизлезли оферти на пазара се падаха по 130 купувачи. За сравнение - в края на 2022 г. и началото на 2023 г. това съотношение беше 1:1", отбелязва Явор Пейчев от "Имотека".

"Очакванията за драстичен спад на цените в резултат от временното затихване на пазара започнаха да избледняват. Хората с нужда от жилище разбраха, че отлагането само би оскъпило сделката им. Това особено силно се усети през последното тримесечие на 2023 г.", казва той. Според него и новото строителство действа стимулиращо - предоставя разнообразие от добри оферти, както и гъвкави схеми на плащане.

Подобни, изглежда, са и нагласите на предприемачите, защото в края на 2023 г. във всеки от четирите големи града НСИ отчита значителен ръст на строителните разрешения, измерени като РЗП - между 55% за Варна и 72% за Пловдив.

Очакванията са оптимистични

Александър Бочев прогнозира, че увеличаването на броя на сделките, започнало през четвъртото тримесечие на 2023 г., вероятно ще продължи. Цените ще се покачват леко и като брой продажби 2024 г. ще достигне нивата от 2022 г. "Преди хората се чувстваха несигурни накъде отива пазарът и затова и инвестиционните имоти малко намаляха като процент. Сега разбраха, че няма да има очаквания спад на цените, и продължиха да купуват", казва той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?