Как влизането в еврозоната ще промени имотния пазар в България I

Със сигурност влизането в еврозоната на страните от Източна Европа повлиява добре пазара на недвижима собственост. 

Българският имотен пазар е добре подготвен за влизане в еврозоната и приемането на еврото би стимулирало търсенето заради очакван засилен интерес на чуждестранни инвеститори към имотния пазар. Възможно е да има лек ръст в цените на имотите, последван от по-сериозен спад. 

Цените на жилищата биха имали известна конвергенция към цените в други държави от общността и леко поскъпване, но не толкова много, колкото се очаква при бизнес имотите.

Това са част от коментарите на експерти пред Bloomberg TV Bulgaria, които споделят какви ще са ефектите от влизането на България в еврозоната върху имотния пазар предвид опита на другите източноевропейски държави след приемането на еврото.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

„Българският имотен пазар е доста добре подготвен за влизане в еврозоната. Тук от 20 години цените се обявяват в евро, вписват се включително в нотариален акт в евро и има възможност за разплащане в евро при желание на страните. 

Чисто технически аз не очаквам да има някакви сътресения, по-важното тук е може би какви ефекти ще настъпят по отношение на търсенето и предлагането. Например с оглед на чуждестранния интерес вече забелязваме, че има известно повишение от страна на инвеститори, чуждестранни купувачи. 

Интерес, който в последните години беше намалял, сега може би ще се завърне и ще станем по-атрактивни при покупка на имот и за физически лица, и за инвеститори, и фондове. Това може би ще даде един добър тласък на търсенето и ключовият въпрос тук ще бъде как ще се отрази това върху лихвите по ипотечните кредити и върху лихвите по депозитите. 

Тук може би банковият сектор много по-добре ще може да обясни как ще се изчисляват лихвите на новоотпуснатите кредити, когато влезем в еврозоната, тъй като в момента те са по една формула, която всяка банка определя и тя включва лихвите по депозитите в много от случаите. 

За мен ключово ще бъде как ще се отрази това върху лихвите по депозитите, тъй като именно нулевите лихви стимулират хората да инвестират в имоти, съответно държат ниски лихвите по кредитите и стимулират търсенето като цяло в страната.“

Антон Илиев, съосновател на агенция "КА5 имоти"

„След като влезем в еврозоната, по всяка вероятност ще има един момент на изчакване от всички страни - и от страна на хората, които планират покупка, и от страна на хората, които планират продажба. Вероятно от страна на хората, които планират продажба, може би за всички останали ще бъде изненада, че те също биха изчакали. 

Но ние вече наблюдаваме този тренд и от пазара са се изтеглили голяма част от продавачите, като причината за изтеглянето им е, че по-голяма част от продажбите са с цел пренасочване на инвестицията към по-малки имоти, а тъй като те са кът на пазара продавачите нямат избор и са изтеглили имотите си от продажба и това създава дефицит на вторичния пазар. 

Предполагам първоначално ще има едно изчакване, а в последствия е трудно да се прогнозира, но е възможно да има лек ръст, последван от по-сериозен спад на цените в рамките на 20%.“ 

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?