Купувачите на жилища не бързат 

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки през 2024 г. очаква агенцията за недвижими имоти "Имотека".

Според брокерите съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, прогнозира компанията.

„Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите правят потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на компанията.

По думите му цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател.

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Очаква се те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да се стигне до 5-10% ръст в обема сключени сделки, прогнозират брокери.

Мъж на 40 години от сферата на финансите, търговията или IT – така изглежда профилът на активния купувач през 2023 г. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на клиентите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

„Изтичащата 2023 година започна с отлив от купувачите, но от март насам наблюдаваме повишаваща се активност. Запитванията достигнаха нивата от 2021 г. Но сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Клиентите добре обмислят всяка стъпка, преди да предприемат действия за покупка. Те предпочитат да погледнат възможно най-много имоти, а продавачите са склонни на отстъпки в цените при реално заявен интерес. Сделките се финансират основно с банкови кредити, а лихвите на този етап са на нива под 3-3,5%”, казва Георги Пейчев, мениджър в "Имотека".

Инвестиционните сделки са формирали около 20% от всички, сочат данните на компанията.

„Инвестиционно настроените клиенти продължиха да бъдат активни през 2023 г., макар техният брой да намаля в общата пазарна картина. Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване”, пояснява Явор Пейчев.

Според него тази тенденция няма да запази силата си през 2024 г. „Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например, 20% при подписване на предварителен договор и 80% при получаване на разрешение за ползване. Това допълнително катализира пазара на ново строителство”, допълва Пейчев.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

Защо банката не дава кредит