Жилищният пазар се успокои и повишението на цените спря

За жилищния сектор 2023 г. се характеризира като успокояване на пазара след върховите му стойности през 2020 – 2021 г. Тенденцията започна още през 2022 г., когато ръстът на цените започна да се успокоява.

Отчита се по-балансирано търсене с широко предлагане на различен тип жилищен продукт на пазара. Ценовите нива останаха доста стабилни почти без промяна. В някои сегменти, където пазарът е пренаситен, има възможност за корекция в цените в порядъка на 5-10%. Това заяви Явор Костов, управляващ партньор във фирма за бизнес имоти, в предаването "В развитие".

Според Костов пазарът остава на тези нива, защото има стабилно търсене от страна на потребителя, като се наблюдава среден и средно висок сегмент. В този сегмент се търси подмяна на текущо жилище с по-добро и по-голямо, което е стабилен двигател на търсене на пазара.

"Пазарът се успокои от гледна точка на спекулации в жилищния сектор – това стопира повишаването на цените. Няма намаляване на цените, защото лихвите все още са ниски в сравнение с тези в Европа.“

Виждаме тенденция на плавно покачване на лихвените нива и в България. У нас търговските банки реагират много плавно и плахо, тъй като са доста ликвидни в левове и са позитивно настроени към жилищния пазар. Той е балансиран предвид, че има търсене във всички сектори. 

Нашите очаквания за годината са, че лихвите плавно ще се повишат нагоре, но тенденцията при централните банки в Централна и Западна Европа е за стопиране на растежа на лихвите, коментира Костов.

"В този смисъл плавното повишаване в България ще срещне плавното понижение в Централна и Западна Европа, като лихвените нива няма да минат 4%. Оставайки под 4%, те ще бъдат стимулиращи да продължи пазарът да се развива в умерена и спокойна среда.“

Във връзка с намалението в строителната активност през 2023 г. Костов посочи, че се дължи на по-прагматичния поглед на инвеститорите в жилищния сектор – дали да стартират проекти, тъй като тенденцията в момента е към по-мащабни проекти.

По отношение на фокуса на инвеститорите Костов заяви, че тенденцията, която се наблюдава към по-мащабни жилищни проекти, осигурява цялостна по-добра жилищна среда. 

За търсенето на потребителите се затвърждава тенденцията към по-големи апартаменти и къщи, като се очаква тя да остане трайна на пазара. Основните рискове за сътресение на пазара според Костов са два – рязко повишение на лихвите и рязко повишение на незаетите хора в България, което да повлияе негативно и на търсенето, и на доходите на хората.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо банката не дава кредит