Ръст на лихвите няма да се отрази съществено на жилищния пазар 

При ниска безработица и ръст на доходите цените на жилищата в Бълария остават устойчиви. Дори плавно увеличение на лихвите няма да се отрази съществено на жилищния пазар. Това коментира Николай Господинов, собственик и изпълнителен директор на iBrokers, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. 

Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи, уточни събеседникът.

Цените и наемите на жилища в Европейския съюз са се увеличили с по 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.

По думите на Господинов цените на жилищата в Бълария са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, а лихвените проценти остават ниски", отбеляза той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?