Покупката на зелено – рискове и предимства

Заслужава ли си да купиш имот „на зелено“?

Или има твърде много рискове?

Какво е да купиш „на зелено“?

Коментар на Ирина Генова, агенция за недмижими имоти Дом Инфо:

Покупката на апартамент на зелено, означава, че го капарирате и започвате да плащате на вноски още на етап строителство или още на проект с разрешение за строителство.

В този начален етап строителят ви показва проекта, разпределението на апартаментите и вие си избирате. След това плащате едни 20-30% като сключвате предварителен договор.

Това има своите предимства, но и крие рискове.

Предимства при закупуване на имот в строеж:

1. Изгодна цена и разсрочено плащане.

Обикновено при покупка на зелено цената е по-ниска, заради това, че има известно отлагане във времето. Т.е. ще получите апартамента след 1-2 години, а не сега. Затова и плащането е на няколко вноски обикновено – капаро, на акт 14 и на акт 16.

2. Богат избор

Докато при готовите строежи, непосредствено преди акт 16, има останали по 2-3 апартамента или вече всички са продадени, то при покупка на зелено имате богат избор, защото ще сте едни от първите. 

Ще може да изберете етаж, изложение, по-добро разпределение на помещенията.

3. Възможност за преустройство

Ще можете да поискате от строителя някакво желано от вас     преустройство по време на строителството, а не след като е готов апартаментът да събаряте стени.

Рискове:

Най-големият риск при закупуване на непостроен имот е, че обектът  може да не бъде завършен в срок или изобщо. 

С какви възможности разполагате в такъв случай, ще разнищим друг път.

Възможно е и строителят да иска доплащане над първоначално обявената цена. Затова трябва да се чете под лупа договора с него. Може да има клауза за индексиране на цената спрямо процента на инфлация за периода.

За да купите апатрамент на зелено трябва да се извърши проверка на строителя – какви сгради е построил вече, какъв имидж има, дали спазва сроковете и договорите си, какво е качеството на строителството.

Важно за сигурността на купувачите е това как се финансира строителството на сградата:

  • със собствени средства,
  • с банков кредит
  • или със средства от продадени жилища в същата сграда.

Трябва да се провери за ипотеки и други тежести парцелът, върху който се строи. Всички тези проучвания ще отпаднат като ваш ангажимент, ако използвате услугите на брокер.

Кога ще станете реално собственик на имота? 

Това се случва при достигане на етап „груб строеж“ (когато се издаде Акт 14) и когато изплатите цялата договорена сума за апартамента. Тогава може да се изповяда нотариална сделка.

Дори обаче да остане част от сумата неплатена, а до акт 16 да има още доста време, апартаментът може да ви бъде прехвърлен.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?