1,5 млн. жилища в България не са обитавани

Около 1,5 млн. жилища в България не са обитавани. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на конференцията "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход", която се провежда в София.

По думите й това са около половината от сградите в страната и се намират основно в по-малките населени места. Бонева добави, че обитаваните жилища са малко над половината.

По думите на зам.-министъра ипотечните кредити през 2023 г. са около 20 млрд. лева, което е огромен ръст.

"Жилищният сграден фонд е не само ключов енергиен потребител, но и основен инструмент за инвестиции и основен инструмент за съхраняване на богатството на населението, както и ключов елемент от качеството на живот", коментира зам.-министърът.

В България има много частично обновени сгради. Частичното саниране е позволило спестяване на енергия за много жилища, допълни Бонева. Според нея това отговоря на въпроса защо някои от сградите не са постигнали значително спестяване на енергия.

Другият проблем е, че недобре поддържаните сгради също създават проблеми, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството.

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?