Лудостта, наречена жилищен пазар в България II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Прогнози и анализи за пазара на жилища в България трудно се правят. Секторът е изключително динамичен и всяко икономическо и геополитическо явление оказва влияние. Затова често икономисти, брокери и анализатори грешат в прогнозите си или изобщо не се наемат да правят такива.

Непредвидени ситуации, като пандемията, която преди четири години парализира цялата икономика, могат напълно да преобърнат сектора и да го накарат да поеме в изцяло нова посока.

Какво се случи през 2023 г. на имотния сектор?

Жилищният пазар през 2023 г. продължава да бъде стабилен и устойчив с лек ръст на цените през последното тримесечие. 

Новото строителство предлага голямо разнообразие на проекти, а много компании вече искат в началото само 20% от цената на имота, което е върнало на пазара излезли от него купувачи преди няколко години. В същото време все повече хора избират покупката на по-просторни имоти, показват наблюденията на агенцията.

Според имотната компания през миналата година на всеки 100 нови продавачи на пазара се появяват 130 нови купувачи, което отличава изтеклата година от 2022-ра, когато купувачите са били по-малко.

Анализаторите очакват стабилна година, със задържащ се брой на сделки за недвижими имоти, аналогичен на този от 2023 г., и с плавен ръст на цените на качествените имоти ново строителство в големите градове.

„Смятам, че новото строителство и качествените имоти ще продължат своя плавен ръст и той ще се задържи между два и шест процента или поне отчетливо в първото полугодие на годината“, каза Явор Пейчев от „Имотека“.

Според него ипотечното кредитиране ще продължи да е основен фактор за мотивите на купувачите, защото не очаква рязко увеличаване на лихвените проценти. Според него това означава, че парите ще са достъпни за купувачите.

Какво да очакваме?

Експертът допусна, че е възможно част от тях да предпочетат да живеят под наем, което ще се стимулира този пазар, но нивата на сделки като брой, както и активността на купувачите ще се задържат и предвид очакванията за приемането на еврото и влизането ни в Шенген, които според Пейчев са положителни процеси, стимулиращи българина в решението му за покупка на имот. 

Като добавим и овладяването на инфлацията в страната, както и малко по-превишаващото търсене спрямо предлагането, очакваме стабилна година, допълни експертът.

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?