Как влизането в еврозоната ще промени имотния пазар в България III

 

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Със сигурност влизането в еврозоната на страните от Източна Европа повлиява добре пазара на недвижима собственост. 

Цените на жилищата биха имали известна конвергенция към цените в други държави от общността и леко поскъпване, но не толкова много, колкото се очаква при бизнес имотите.

Това e последна част от коментарите на експерти пред Bloomberg TV Bulgaria, какви ще са ефектите от влизането на България в еврозоната върху имотния пазар предвид опита на другите източноевропейски държави след приемането на еврото.

Снежана Стойчева, управител на водещата медия за недвижими имоти Imoti.net

„Това, което експертите споделят, е, че когато България се присъедини в еврозоната, ще се засили и интересът на повече компании към инвестиции в страната ни, за тях тогава ще стане доста интересен пазарът. Това означава, че ще има нови инвестиционни проекти, може би съвсем различни от тези, на които сме били свидетели досега - например изграждане на комплекси от имоти, които да се отдават под наем, интерес към нашите курорти към спа зоните в България и интерес към имоти в столицата, тъй като това, което знаем е, че цените на апартаментите в София следват тези в другите европейски столици. И всичко това според мен означава, че можем да наблюдаваме по-скоро движение нагоре на цените на недвижимите имоти.“

Пазарът на имоти у нас забавя темповете на растеж след бума през 2021 и 2022 г. Броят на сделките за миналата година остава на най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2010 г., след като достигна 13-годишно дъно през лятото на 2023 г. 

В жилищния сегмент не се очаква рязък ефект след въвеждането на еврото като официално разплащателно средство. А столицата си остава една от най-достъпните европейски столици по отношение на пазара. Прогнозите сочат, че след влизането в еврозоната България може да стане по-атрактивна за покупка на имот.

Имотният пазар ще се промени след въвеждането на еврото като официално платежно средство и ще има нови инвестиционни проекти. То би отворило вратите пред повече компании да влагат средства в страната ни.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?