Как влизането в еврозоната ще промени имотния пазар в България II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Със сигурност влизането в еврозоната на страните от Източна Европа повлиява добре пазара на недвижима собственост. 

Цените на жилищата биха имали известна конвергенция към цените в други държави от общността и леко поскъпване, но не толкова много, колкото се очаква при бизнес имотите.

Това са част от коментарите на експерти пред Bloomberg TV Bulgaria, които споделят какви ще са ефектите от влизането на България в еврозоната върху имотния пазар предвид опита на другите източноевропейски държави след приемането на еврото.

Георги Киров, партньор в Colliers International

„В жилищния сегмент приемането на еврото би имало ефект, но не толкова голям, тъй като този сегмент от много години се ценообразува в евро, себестойността е в евро, кредитите се вземат в евро, лихвите в момента са едни от най-ниските, тъй като банките ни разполагат с много депозити и това е един от най-добрите им продукти. 

Жилищата може би биха имали някаква конвергенция към други държави и леко поскъпване, но не толкова много, колко очакваме при бизнес имотите. Там ситуацията би могла да бъде по-различна от тази гледна точка, че приемането на еврото всъщност намалява риска ни като пазар, което логично би афектирало цената на капитала, тоест би станал по евтин. 

Второ, биха се появили повече институционални инвеститори, което е добра новина за нашия пазар. Също много важен момент е срочността на договорите за кредит, които доскоро бяха 10-12 г. - едни от най-ниските. 

С приемането на еврото и по-ниският риск може да станат доста по-дълги, което намалява тежестта на финансирането на година и респективно позволява правенето на транзакции на малко по-високи цени. Освен това бих добавил два-три ефекта, които са чисто макроикономически, които всъщност биха прелели в недвижимостта. 

Приемането на еврото би намалило дела на сивата икономика, би довело повече туристи в България, тъй като все пак има туристи, които не разграничават фиксирания лев към еврото и би намалило системния риск, тъй като се очаква в крайна сметка банковият надзор да бъде споделен между ЕЦБ и БНБ, което на практика намалява системния риск.“

Добромир Ганев, бивш председател на УС на НСНИ

„Със сигурност влизането в еврозоната на страните от Източна Европа повлиява добре пазара на недвижима собственост, включително жилищна собственост, но също и търговски и офисни площи. 

Това, което може да споделим за Хърватия, е че след приемането на страната в еврозоната и в Шенген, цените се увеличиха с 13% в рамките на първото шестмесечие, същото нещо се случва и със Словакия, Словения, Естония и Латвия по-рано в годините. Със сигурност това не може да се разглежда като съвсем изолиран факт, тоест изключително и само еврозоната да повлияе на цените... 

Има фактори, които са свързани с очакването на по-голяма инвестиционна активност на чуждестранни инвеститори след влизане в еврозоната, второ – подобряване на икономическите макро параметри, трето - ръстът на брутните възнаграждения в страната вероятно ще продължи. 

Това всичко по-скоро би повлияло позитивно на пазара. Не трябва да изключваме и психологическия фактор. Аз лично считам, ако бъде фиксирана със сигурност датата 1 януари 2025 г., има вероятност да се покачат цените“.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?