България е в топ 10 в света по поскъпване на жилищата

България е на шесто място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а София заема десето място в класацията по градове през същия период на консултантската компания Knight Frank.

С годишен ръст на цените от 10,1% в края на годината България изпреварва Мексико и се нарежда след Хърватия. За шестмесечния период до края на четвъртото тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 3,9%, а на тримесечна база цените им са нараснали с 1,2 на сто.

В класацията по градове София отстъпва с едно място спрямо третото тримесечие на 2023 г., когато заемаше девета позиция, и попада непосредствено след нажежената зона на градовете с двуцифрен ръст на цените на жилищата на годишна база. Цените в столицата са се повишили с 9,7% спрямо същия период на предходната година, но на тримесечна база отбелязват лек спад от 0,1%. В индекса на Knight Frank София попада между Сидни и Атина.

В световен план цените на жилищата са продължили да растат и в края на миналата година темпът на покачването им е бил най-бързият от края на 2022 г. От 56 национални жилищни пазара, следени от консултантската компания, само 18 са отчели спад на цените на годишна база през четвъртото тримесечие спрямо 21 през третото. На тримесечна база цените са спаднали на 18 пазара спрямо 24 предходното тримесечие.

Повишаването на цените на жилищата е довело до положителен реален ръст на цените от 0,1 на сто след коригиране спрямо инфлацията през 12-месечния период до края на четвъртото тримесечие на 2023 г.

Основният фактор, движещ съживяването на цените, е острият недостиг на налични жилища на много пазари. САЩ са виден пример, където по-високите лихви по жилищните заеми обезсърчават потенциални продавачи да обявяват имотите си заради риск от значително по-високи лихви по ипотечните кредити, когато купуват следващия си дом.

Недостигът на налични имоти се е задълбочил от забавянето на строителството на нови жилища всредствие на нарушения на доставките, засягащи строителния сектор на много големи развити пазари през последните четири години.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?