Експерти: Еврозоната ще забави жилищния пазар у нас

Предстоящото влизане на България в еврозоната ще предизвика леко забавяне на жилищния пазар, но с времето динамиката отново ще се върне.

Това мнение изрази търговският директор на строително-инвестиционната компания VM Invest Петър Сотиров, който взе участие във финансовия форум "Лични финанси", провел се в сряда в София.

„Всички купувачи в момента се интересуват от еврозоната. Ще има период на адаптация, защото липсва информация, но след време динамиката на пазара ще се върне“, каза той по време на дискусиите на тема „Кредити и имоти“.

Сотиров е на мнение, че българинът продължава да гледа на инвестицията в недвижим имот като една от най-сигурните, но все пак през годините интересът на хората се е променил. Ако допреди две – три години се търсеха основно двустайни жилища, които да се отдават под наем с цел инвестиция, към днешна дата най-търсените са апартаментите с повече от две спални, както и тези на партерните етажи.

„Това доведе до липса на такива имоти, тъй като инвеститорите преди наблягаха на по-малките имоти и сега наблюдаваме недостиг на големи жилища на пазара“, казва Петър Сотиров.

По думите му най-активни в момента са хората между 35- и 40-годишна възраст, работещи в IT сектора, които вече имат семейство.

Новият баланс

Според Мирослав Владимиров, който е част от Съвета на директорите на компанията за недвижими имоти ERA, жилищният пазар в България през 2023 г. е намерил новият си баланс. Основните фактори, които го движат, според него, в момента са: забогатяването на домакинствата (от гледна точка на ръста на заплатите) и нуждата от жилище.

Домакинствата в България и страната като цяло никога не са били по-богати. „Въпреки че сме на последните места в ЕС, хората забогатяват и просто купуват жилища за собствени нужди. COVID изстреля всички пазари и този бум полека започна да затихва. 2023-та беше годината, когато пазарът намери новото си равновесие“, казва Владимиров.

В дискусията взе участие и Георги Георгиев, който е директор на Дирекция „Продажби и координация на клоновата мрежа“ на Инвестбанк. Неговите наблюдение над пазара са, че той се развива изключително динамично и ипотечните кредити в шестте големи града на страната трайно се увеличават.

„Отчита се ръст на кредитирането, но това се дължи на добрите условия“, казва той.

Прогнозите на Георгиев са лихвите по кредитите да не се увеличат с повече от 0.5 пр. пункта през годината, което по думите му няма да окаже сериозно влияние на пазара.

Според него влизането на България в еврозоната ще повиши интереса към покупка на жилище от страна на чуждестранните купувачи. Дори към днешна дата има чужденци, които кандидатстват в България за кредит за покупка на имот, но при тях „се разчита повече на самофинансиране и процентът отпуснат кредит е доста по-малък“.

Експертът успокоява, че с влизането на България в еврозоната не се очаква повишаване на лихвите на вече изтеглените ипотечни кредити.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?