Как соларите преобразяват жилищното строителство в България

Бумът на инвестиции в соларни проекти в България, както и непрекъснато променящия се пазар на недвижими имоти дадоха началото на революционна промяна в жилищното строителство в страната.

Между хилядите оферти за продажба на недвижими имоти все по-често ставаме свидетели на проекти, в които инвеститорите залагат на фотоволтаични инсталации на покривите на обектите. 

Промяната в нагласите на бизнеса до голяма степен са продиктувани и от приетите от Европейския парламент (ЕП) планове за намаляване на енергопотреблението и на емисиите на парникови газове от сградния сектор.

Според текстовете, от 2030 г. нататък всички нови сгради в страните членки на ЕС следва да бъдат с нулеви емисии, а новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, следва да бъдат с нулеви емисии от 2028 г.

Солари на покрива

Един от първите проекти в София, който поставя солари на покривите на обектите си, е River Park Sofia. Това е комплекс от над 350 къщи, които се намират в непосредствена близост от IKEA и Ring Mall.

Соларите в River Park служат като допълнение към основната отоплителна инсталация във всеки дом, но самата соларна система е инсталирана за затопляне на вода.  

Спряхме се на частичен модел, за да не се вдига крайната цена за клиента и да не се разваля естетиката в комплекса. Оттам нататък всеки собственик на къща може да прецени дали да добави още соларни панели за електроенергия, които да покриват целия покрив“, обясняват от River Park за Economic.bg.

Оказва се, че в последните години има засилен интерес към покривните соларни панели от страна на хора, които искат да подобрят енергийната ефективност на вече закупения си имот.

Соларни панели и жилищните блокове

И ако инсталирането на соларни панели на еднофамилна къща е въпрос на собствен избор, то за хората, които живеят в блокове и искат да оптимизират разходите си за енергия – това може да се превърне в истинско предизвикателство.

За да се постави соларен панел на вече съществуваща многофамилна сграда, е необходимо съгласието на всички живущи в блока. Което доста често се превръща в истинско предизвикателство. 

Въпреки това вече има проекти за многофамилни жилища със фотоволтаични централи на покривите. Пример за това е комплексът Modar Suits & Retail, който се намира в Пловдив.

Благодарение на инсталациите се компенсират, почти напълно, разходите за електроенергия в общите част на сградата, в това число коридори, асансьори, осветление, фасадно осветление, подземен паркинг, парково осветление, вентилация. 

Добавени са и батерии, с които да се съхранява електроенергията до тъмните части на денонощието, през които също може да се използва съхранения ток.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?