Експерт: Цените на панелките ще се понижават

Какви са очакванията на експертите за цените на имотите у нас? Как ще се отрази на сектора влизането ни в еврозоната? Какво е бъдещето на панелките и какво се търси днес на пазара?

Отговорите на тези въпроси получихме от Цветелин Иванов, мениджър Продажби на ARCO REAL ESTATE България, който беше участник в имотната дискусия по време на форума "Еврото, българите и бизнеса", организиран от Darik Business Review.

"Цените на недвижимите имоти са се покачили с около 50-60% в последните 5 г. и със 100% в последните 10 г. Инвеститорите, купили имот в този период, отчитат повишение на стойността на собствеността си, а отделно могат да реализират доходност и от отдаването й под наем, която е между 3.5 и 5% на година“, каза Иванов.

Според него, освен към жилищни сгради, сериозен интерес в момента на пазара в София се наблюдава и към комплексите от къщи.

Експертът е на мнение, че ако домакинство отделя 20-25% от доходите си за наем, то по-добрата възможност е покупката на собствено жилище. „По този начин рискът им не е много висок, а жилището ще бъде изплатено във времето“, допълни Иванов.

„Малко по малко цените на панелните жилища ще се понижават спрямо новото строителство. Банките дават все по-ниски проценти при финансиране на сделка с панелен апартамент“, каза Цветелин Иванов.

Според него, рязката промяна ще настъпи, когато една сграда падне или се откъснат няколко панела.

Според представителя на Arco Real Estate, в следващата година ще станем свидетели на ръст в цените на имотите от между 5 до 10%.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?