Как чужденци могат да купят имоти у нас

В България чужденците могат свободно да купуват жилищни и бизнес имоти. Няма законови ограничения за закупуване на имоти без земя - апартаменти, ателиета, апартаменти. 

Къщи, вили и самостоятелни сгради се класифицират като имоти със земя. Но чужденец, който не е гражданин на една от страните от ЕС, може да закупи земя само като юридическо лице, съобщава сайтът prian.ru.

За да направите това, ще трябва да отворите фирма в България. Теоретично земята може да бъде наета от държавата (минималният период на наем е четири години, максималният лимит не е установен от закона), но обикновено никой не продава недвижими имоти без земя.

Какви права получава чужденец след закупуване на недвижим имот в България?

Притежаването на недвижими имоти в България осигурява визови предимства. Притежателят има право на многократна виза за една или повече години с разрешен период на престой в България 180 дни годишно. 

От пролетта на 2024 г., след присъединяването на България към Шенген, с тази виза можете да посещавате други страни от общността. Съпрузи и деца под 18-годишна възраст също имат право на многократна виза. За да го получите, трябва да представите документи, потвърждаващи връзката ви. 

Покупката на недвижим имот на стойност €300 хил. дава право на българско разрешение за пребиваване. На практика, поради високия праг за влизане, тази програма не е търсена - чужденците кандидатстват за разрешение за пребиваване на други основания.

Какви отговорности имат чужденците след закупуване на недвижим имот в България?

Всеки собственик на имот в България е длъжен да се регистрира данъчно в рамките на два месеца от датата на покупката и да плати два данъка: данък върху собствеността и данък комунални услуги. 

И двете такси могат да бъдат платени на две равни вноски (първата до 30 юни, втората до 31 октомври) или наведнъж до 30 април. В последния случай държавата предоставя 5% отстъпка от данъците върху имотите. 

Ако не платите навреме, длъжникът ще бъде изправен пред санкции и проблеми при получаване на виза и разрешение за пребиваване. А имуществото на упоритите неплатители може да бъде запорирано и дори продадено за изплащане на дълга.

Как да търсим брокер в България

В България участието на брокер в сделката е по избор (за разлика от нотариус, без който не може да се впише продажбата). Теоретично можете сами да търсите имоти, да организирате огледи, да договаряте цени - в България няма законови ограничения за това. 

На практика чужденците рядко преминават през процедурата сами, тъй като необходимостта от разбиране на правни документи на чужд език, макар и относително разбираем за рускоезичните хора, създава допълнителни трудности. 

Повечето местни агенции имат специалисти, които говорят свободно чужди езици и руски.

Как брокерът може да помогне?

Намира обекти, отговарящи на изискванията на клиента. Организира пътуване до България за оглед на недвижими имоти. Ще договори цена и специални условия с продавача от името на купувача. Съгласува процедурата по сделката и датите на срещи с нотариуса. 

Ще подготви договори и други документи, ще провери обектите за евентуални тежести. България се опитва да наложи контрол върху сектора на недвижимите имоти и да задължи брокерите да получават лицензи. 

Последната стъпка е проектът на Закон за посредничеството при недвижими имоти от 2023 г., който ще изисква от агентите на недвижими имоти да преминат обучение и да положат изпит, ако нямат специализирано обучение в областта. 

Основната отговорност за чистотата на сделката е на купувача, който проверява документите на имота и след подписване на договора въвежда необходимите данни в регистъра.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?