Най-бързо се продават ремонтирани и обзаведени апартаменти

Ключов фактор за бързата продажба на имот е да бъде ремонтиран и добре обзаведен, споделя консултантска компания. Купувачите във високия и средния сегмент от пазара на имоти имат голям избор, но обмислят внимателно покупките си. Преди да се сключи сделка се правят няколко огледа, пише “Труд”.

Цените на качествените имоти в престижни квартали ще нарастват най-много. А поскъпването ще бъде плавно, смятат експертите. Преобладаващата част от сделките в столицата са с двустайни и тристайни апартаменти. А в Пловдив съществена част от реализираните сделки е с къщи, предимно в близост до града.

В столицата едни от най-търсените квартали остават Лозенец и Манастирски ливади, но Малинова долина, Овча купел, Кръстова вада също набират популярност, защото там предлагат изцяло нови комплекси. Безспорно нараства и интересът към жилище, което е близо до метрото.

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички покупки, посочват консултантите. Инвестиционно настроените хора продължават да бъдат активни на пазара на имоти, макар техният дял от общия брой на купувачите да намаля. Има хора, които продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги продават след получаване на разрешение за ползване.

Строителните предприемачи предлагат гъвкави схеми за плащане при новото строителство, което допълнително дава тласък на пазара на имоти.

Новата тенденция е младите семейства с малки деца да търсят жилище, недалеч от големия град. Търсят кокетни къщи с дворно пространство.

Около София най-голям интерес има към къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Купувачите най-често са млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. За купувачите е важен лесният достъп до столицата, така че да могат бързо да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и до офиса си.

Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, както и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

В София средният размер на наемите е около 550 евро, но наемите са в много широки граници и зависят от големината на имота, локацията му и обзавеждането. Най-често под наем отдават 2-стайни и 3-стайни жилища, а сред най-желаните столични квартали са Младост, Център, Овча купел, Манастирски ливади.

Много хора, които искат за живеят самостоятелно, но още не са избрали апартамент, живеят под наем. Тъй като купувачите правят по няколко огледа и не бързат да сключват сделка, нараства търсенето на жилища под наем.

**

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?