Голямото поскъпване: Какво става с имотите на морето IV

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

През последната година цените на имотите непрестанно растат, като за София достигат рекордни равнища. 

Все повече хора обръщат внимание на имотите край морето и в курортните градове. 

Затова и Bloomberg TV Bulgaria попита петима експерти: „Какви са тенденциите с цените на имотите на ваканционния пазар“?

Пламен Петров, Петра естейт

„Към днешна дата мога да кажа, че цените не са се променили от началото на годината. Според мен тези цени до края на годината няма да се променят, тъй като наблюдаваме, че банките кредитират на добри лихвени проценти. Купувачите са предимно българи, чужденците не са толкова голям фактор, както бяха преди известно време. Нарасна броя на сделките с имоти, които са на етап строителство. Хората гледат да инвестират свободни пари и също предвид влизането ни в еврозоната, всеки си мисли, че цената ще скочи драстично. Сделки се реализират въпреки високите цени.

***

Важно е да се каже, че ваканционният пазар е специфичен, тъй като домовете там се използват за почивка или отдаване под наем. Това е пазар, на който България има своята роля, а в последните 25 години се движи сред топ дестинациите в света.

В община Варна виждаме едни от най-високите цени на ваканционния пазар. Там цените варират от 1600 евро до 2500 евро на квадратен метър.

В сравнение на същия период на миналата година цените вървят плавно на горе. В централните квартали на Бургас цените достигат 1790 евро на квадратен метър. Цените в най-евтините квартали на града са около 900 евро.

На места в сравнение с миналата година цените са се повишили с 30 процента. За две години цените на луксозни имоти край определени курорти са скочили от 2000 евро на 3000 евро на квадратен метър.

Повечето експерти смятат, че до края на годината цените няма да се променят. Това се дължи и на кредитите, отпускани от банките.

Изглежда, че българинът обича да инвестира свободните си средства в имоти.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Тристаен с отделна кухня, паркомясто

***

3-етажна къща близо до морето

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как се продава ипотекиран имот?