Как приемането на еврото ще промени пазара на недвижими имоти I

Въвеждането на еврото в България е процес, който несъмнено ще донесе сериозни промени в различни аспекти на икономиката, включително и в пазара на недвижими имоти. 

Промяната на националната валута е значимо събитие, което не само ще повлияе на цените на стоките и услугите, но и ще предизвика редица въпроси и предизвикателства за участниците на имотния пазар. 

За да разберем по-добре тези въпроси, се обърнахме към Лилия Христова, консултант по недвижими имоти в ARCO REAL ESTATE, която сподели своите експертни наблюдения и прогнози за това какво можем да очакваме.

Според Христова, пазарът на недвижими имоти в България е до голяма степен подготвен за преминаването към еврото. 

От години цените на имотите се обявяват в евро, а значителна част от сделките вече се осъществяват с разплащания в тази валута, въпреки че те се извършват в лева, изчислени по фиксинга на Българската народна банка (БНБ). Следователно, Христова счита, че чисто номинално, цените на имотите няма да претърпят съществени промени след въвеждането на еврото.

Това, което може да има значителен ефект, е курсът на превалутация, който ще бъде определен между лева и еврото. Христова подчертава, че един от ключовите рискове е свързан с потенциалните курсови разлики и как те ще се отразят на стойността на вече съществуващите кредити. 

В случай, че курсът на еврото бъде определен на по-високо ниво спрямо лева, това може да доведе до увеличаване на размера на левовите кредити при тяхното приравняване към еврото. В този контекст купувачите, които са закупили имоти с левови кредити, могат да се окажат в неблагоприятна позиция.

Приемането на еврото ще има не само икономически, но и психологически ефект върху потребителите. Според Христова, голяма част от населението може да изпита стрес и несигурност, особено когато става въпрос за доходите и тяхното приравняване към новата валута. 

Тя дава пример с минималната работна заплата, която след превалутацията ще изглежда значително по-ниска в евро, въпреки че реалната покупателна способност на хората няма да се промени значително. Тази промяна в числата може да предизвика тревоги и да доведе до временно свиване на потребителското поведение, особено в първите месеци след въвеждането на еврото.

Една от най-важните теми, които Лилия Христова обсъжда, е свързана с ипотечните кредити. Тя съветва бъдещите купувачи на имоти да обмислят внимателно дали да теглят кредити преди или след превалутацията. 

Според нея, към момента е по-добре кредитите да се теглят в лева, тъй като това е валутата, в която доходите и разходите на мнозинството от българите са деноминирани. 

Христова подчертава, че ако фиксингът между лева и еврото се запази, разликите за кредитополучателите ще бъдат минимални, но ако курсът бъде изменен, това може да доведе до значителни разлики в размера на кредитите, когато те бъдат преизчислени в евро.

ПРОДЪЛЖАВА