Възможно ли е?! България е училището на „Ислямска държава“

САЩ създадоха една мафия и тези групировки са техните бригади в ИДИЛ, твърди Мадж Алгафари

Мажд Алгафари е български журналист и преводач от арабски произход. Роден на 28 октомври, 1967 година в София. Син на българка и сириец, запознат както със ситуацията у нас, така и в Сирия, където е прекарал 9 години. Известен е с преводаческата си дейност, заради което често е търсен от българската полиция. Мажд Алгафари е един от преводачите, които работят с бежанци на самата граница.

Какво ще се случи с режима в Дамаск, има ли опасност за България, защо трябва да очакваме още бежанци, как се преразпределят ресурсите в Арабския свят и вижте отговорите на Мажд в интервюто пред Филипа Тодева.

След свалянето на руския самолет не спират коментарите за Турция и връзката ѝ с "Ислямска държава". Какво е вашето мнение?

Каква е позицията на Турция в този конфликт? Позицията ѝ е, че е против "Ислямска държава". Какво толкова щеше да стане, ако един самолет премине през въздушното ѝ пространство, когато той е на държава, която се бори срещу "Ислямска държава". Няма значение дали самолетът е руски, френски, американски и т.н. Без значение, каква е причината, поради която е прелетял, дори и само, за да съкрати някакъв маршрут. След като този самолет не е тръгнал да извършва действия против Турция, за да го свалят, по моя преценка, те искат да отправят предизвикателство. На кого друг можеше да е самолетът в този район? "Ислямска държава" все още няма самолети, доколкото знаем. Самолети имат само държавите, които се борят срещу "Ислямска държава". Редно беше да им отворят коридор. Русия не беше тръгнала да разузнава военните бази на Турция. Ако искаха това, руснаците от космоса могат да видят кой се бръсне дори в турските бази.

Смятате ли, че има истина в тезата на Русия за износа на нефт от Сирия към Турция?

Каквото и да ни казват, истината е някъде "между редовете". И защо да няма. Нефт, който се предлага на цени от 17-18 долара на барел, при цена 50 долара – това си е чиста далавера.

На какво дължи това това отношение на Турция към Сирия?

Проблемите на Турция основно са с кюрдите. Неведнъж съм се опитвал да лансирам една своя теза в медиите, че всичко, което става в този район има за цел отделяне на териториите, населени с кюрди от Ирак, което вече се случи и от Сирия, което в момента се опитват да направят. Това се прави от САЩ, след което ще искат да съединят тези две части и да създадат нова държава – Кюрдистан. Има много кюрди и в Турция, и в Сирия, и в Иран. Ако се създаде Кюрдистан от териториите в Сирия и Ирак, което ще бъде финансирано от САЩ, след това ще насърчат кюрдите да поискат земи и от Турция. Нищо, че Турция е натовска държава. Щатите не признават нито приятели, нито съюзници. Те си пазят своите интереси. Поради тази причина Турция се опитва да прогони кюрдите от региона. Кюрдите са многомилионен народ.

Защо Америка толкова иска независим Кюрдистан?

САЩ имат голям зъб на Иран, но не смеят да ги ударят лично. След като създадат държавата Кюрдистан, те ще я подкрепят в ООН, за да получи статут. След това ще насърчат кюрдите да влязат в Иран и те ще влязат. Американците ще нахлуят в Иран чрез кюрдите, и ще ударят и Турция. Тази държава ще се превърне в тапа между ЕС и останалия свят. Всичко ще минава оттам – газопроводи, нефтопроводи, бизнес, дори и наркотиците.

Защо богатите арабски държава запазват мълчание по този въпрос?

Пример. При Саддам Хюсеин, както и между другото при Башар Асад в Сирия, имаше един основен проблем. От военна гледна точка Ирак беше най-мощната арабска страна в този регион. Саддам Хюсеим подкрепяше всички арабски ръководители и техните държави и беше готов, ако някой ги удари, моментално да скочи и да ги защити. Обратното обаче не беше вярно и до ден днешен не е. Всички арабски ръководители мразеха Саддам Хюсеин. Ако удареха Ирак, никой нямаше да си мръдне пръста и точно това се случи. Това беше и една от причините първо да бъде ударена Ирак, а не която и да е арабска държава. Причините, които бяха изтъкнати, за да бъде нападнат Ирак, се оказаха лъжи – химически оръжия и т.н. Такива оръжия не бяха открити. Идеята е да се удари най-силният, за да отслабне целият арабски свят.

Допускате, че в Сирия се случва същото?

Абсолютно същото. Башар Асад щеше да се намеси, ако бяха ударили някоя друга арабска страна. Сирия беше светска държава. Дори бих казал, че беше най-светската държава в арабския свят. Развиваше се много добре, имаше много добри контакти, както с Русия, така и с много западни държави. Сирия беше намерила баланса – беше на страната на всички. Това нещо пречеше много на Саудитска Арабия, на Катар, и на Кувейт...

Защо?

Защото Сирия също има нефт. Повечето купуваха нейния нефт на много по-високи цени, отколкото нефта на Саудитска Арабия. Сирия имаше страхотни бизнес контакти, произвеждаше какви ли не плодове и зеленчуци, имаше много добър износ. В Сирия безработицата беше нула. Политиката на държавата беше такава.

А религиозните отношения какви бяха?

Имаше добри отношения между мюсюлмани, християни и не само между тях, но и с евреите. Аз живях почти девет години в столицата Дамаск, където има християнски квартал - "Баб Тума" (бел.ред. "Вратата на Тома" - библ. Апостол Тома). В този квартал имаше и много мюсюлмани. Нито един мюсюлманин в този квартал не се дразнеше от камбаните на църквите, и нито един християнин не се дразнеше от проповедите на молитвите от джамиите. Има и еврейски квартал. Всички тези хора живееха спокойно и дружелюбно. Хората празнуваха заедно Великден и мюсюлманската нова година. Нямаше проблеми между християни и мюсюлмани.

Как така се прояви проблем сега?

Ако се зачетете в историята на мафията отпреди 200 години и проследите развитието ѝ, как се финансира, какви цели има и как ги постига, ще забележите, че разлика между групировката ИДИЛ или "Ал Кайда" и мафията няма. По един и същ начин се финансират и налагат идеите им.

ИДИЛ е с обща численост около 25-30 000 души? Как така толкова армии не могат да се справят с тях?

Ама те не искат да се справят. САЩ е създала една мафиотска групировка. Мафията навремето имаше бригади, които изпълняват мокрите ѝ поръчки. В момента е същата работа. САЩ създадоха една мафия и тези групировки са техните бригади. Те им поръчват какво да правят, финансират ги, дават им оръжия и чисто нови джипове. Тези джипове откъде и как влязоха в Сирия? Не си ли задавате въпроса една организация как така изведнъж става толкова мощна и могъща. Би трябвало лека полека да се развие. Как изведнъж се появи? Тази организация беше подготвена. ИДИЛ е просто наследник на "Ал Кайда". Защо в момента не говорим за "Ал Кайда"? Защото просто промениха името. Нали САЩ ходиха да се бият с тях, уж убиха Осама Бен Ладен, а се оказа, че "Ал Кайда" си съществува. Цялата световна общност скочи затова на САЩ и като ги притиснаха в ъгъла, те просто смениха името от "Ал Кайда" на "Ислямска държава". Утре ще сменят името с нещо друго.

Защо в "Ислямска държава" има толкова бойци от чужбина?

Първо те са били обучени някъде. Къде са били обучени – в Сирия или Ирак? Щатите там вече не смеят да пратят и офицер. Те обучават своите кадри извън полето на действие, след което ги пращат там.

Защо България не е цел на тези групировки?

Ние сме тренировъчен лагер на "Ислямска държава". Тук се тренират и възпитават.

Къде конкретно?

Малко ли беше това с Ахмед Муса в Пазарджик. Тук получават сериозна подготовка, за да могат след това да отидат в Сирия и да се бият. Те не се подготвят в Сирия. Отиват подготвени там. Ние, дефакто, сме училището на "Ислямска държава", обучават ги идеологически тук.

Значи и тук, както в някои страни от Западните Балкани, обучението става през джамиите? Кой прави това у нас, г-н Алгафари? Кой плаща?

Саудитска Арабия. Аз съм превеждал документи, с които се иска финансиране за строежи към джамиите, като кухни, училища и т.н.

През фондацията, близка до кралското семейство "Ал Уакф ал Ислями” ли се случва това?

През много фондации. Самата тя не финансира много проекти, Тя си има свои подфондации, подструктури, които отпускат сумите. Например колосалната сума от 200 000 евро за изграждането на мюсюлманска кухня в българско село. Прощавайте, но с тези пари едно българско село, можете да го купите цялото, барабар с кмета и попа. Фондацията на кралското семейство избира подизпълнител и финансира с 200 000 евро проекта. А реално необходимата сума за подобна кухня е 20 000 лева да речем. Останалите пари започват да се харчат за обучение. И парите са отчетени по редовен път пред държавата. Имат разписка за похарчени 200 000 евро. Но в действителност повечето пари отиват за закупуване на оръжие, за обучение и др. И това не е тайна за нашите служби.

Смятате ли, че ще падне сега или когато и да било режимът на Асад?

Не. Режимът на Асад не пречи. Не той е главният фактор. Главният фактор е влиянието на Русия в Сирия. Ако САЩ или който и да е имаха намерения да премахнат от власт Асад, можеха да го направят отдавна. Но той има много силната подкрепа на Русия и затова никой там не смее да припари. Те мислеха, че Русия няма да се намеси и че ще могат да си въртят далаверите с кражбата на нефт, на исторически ценности и др. Само че най-накрая на Русия ѝ писна. И аз съм "за" и много подкрепям това, което направи Путин и се надявам, че ще вкара цялата си техника там и че най-накрая ще накара светът да проумее, че този свят, който искат САЩ, няма как да стане. Не навсякъде може да се получи тази демокрация, за която ни говорят.

Трябва да си отговорим на въпроса защо тогава се даде такава гласност на арестите на децата? Защото за нарисували нещо на фасадата на едно училище? (бел.ред. "Народът иска свалянето на режима", изписано от 15 деца в зората на протестите). Или пък случаят с мъжа, който се самозапали в Тунис. Колко народ се самозапали, включително и в България. Защо точно на този му направиха такава голяма реклама... (бел. ред. Самозапалването на Мохамед Буазизи в Тунис, смятано за начало на Тунизийската революция).

Защо Тунис, г-н Алгафари? Тази страна не беше на прицел за дълго време.

Защото това беше най-лесната държава. Тунис беше идеалната цел. Вдигна се огромен шум как човекът се е самозапалил срещу режима. Какъв режим? Аз съм бил там. Страната беше чудесна. Какво се получи обаче? Получи се ефектът на доминото – Тунис, Алжир и Либия. Знаете колко много българи имаше в Либия. И до ден днешен има въпреки проблемите. Едно от нещата, които пречиха на САЩ и на Запада беше точно това – че едни такива малки държави като България успяваха да постигнат добри контакти, голям стокообмен, обмен на кадри. Забележете, че откакто започнаха тези процеси, България не праща специалисти нито в Либия, нито в Тунис, нито в Египет. В Сирия също имаше много български специалисти. Въобще между България и държавите от Арабския свят имаше огромен обмен във всяка една сфера. От тези отношения печелиха и двете страни, но не и САЩ и Запада. Какъв беше стокообменът между Ирак и САЩ преди войната от 2003 г. и какво беше присъствието на американски фирми в Ирак? А сега какъв е? Сега всички договори се дават на американски фирми, а те ги преотдават на други.

Каква ще бъде съдбата на Сирия?

В Сирия няма да се получи замразен конфликт. Почне ли се – няма спиране. Докато не се прочисти Сирия от мафиотските банди, смятам, че Русия няма да ги остави намира. Дори един от ИДИЛ да остане, руснаците ще го линчуват и не само те. Може би след атентата в Париж от 13 ноември французите се досетиха, че САЩ ги пързалят. Световните лидери ще започнат лека полека да се усещат колко много са изпързаляни.

Тогава защо ЕС отваря в разгара на процеса нова преговорна глава за Турция? Ще форсират ли приемането ѝ?

Според моите лични преценки приемането на Турция в ЕС ще остане под въпрос. Може би и България ще си преосмисли политиката. Естествено, това ще се случи, само ако г-н Плевнелив бъде сменен. Може да се каже, че Бойко Борисов се опитва да води по-балансирана политика, докато нашият президент е бетер Башар Асад. Убеден съм, че следващият президент ще е по-балансиран и ще приемем по-умерена позиция. Ако това се случи в още няколко европейски държави и Русия получи подкрепа за това, което прави в Сирия, Турция ще има много хляб да яде относно членство в ЕС. Аз не виждам защо изобщо Турция трябва да бъде приемана в ЕС. Какво ѝ е европейското на нея?

Все пак Турция е основен партньор и в НАТО.

Лека полека и НАТО ще се разпадне. Но първо ще бъде ЕС. НАТО шпионира какво правят всички останали държави. Турция започна този процес със свалянето на руския самолет. Не мислете руснаците се страхуват, те разполагат с невероятни оръжия. Дори и натовските държави да скочат в защита на Турция, ако се наложи ще я потопят.

Не се ли притеснявате от това, че ние сме твърде близо до този конфликт, г-н Алгафари? ,пита журналистката от iNews.bg

Ами нищо, тъкмо ще излезем на много морета. Русия като потопи Турция, ние ще имаме излаз на повече морета. В рамките на шегата, разбира се. Погледнете между редовете. Четете между редовете.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови