Виното „Тракийски легенди“ се произвежда от финансистка

Катерина Димитрова се занимава се с биоземеделие от 5 години, като биовината са част от това. Чрез тях се промотира биоземеделието. 

- Г-жо Димитрова, Вашата професия не е свързана със земеделието. Как се ориентирахте към него?

- По професия съм финансист. Обичта към биоземеделието е от баща ми.  Той беше агроном и от малка имам впечатления – например за препаратите за растителна защита. Най-вече любовта към биоземеделието идва от един от любимите ми хора в моя живот, който си отиде преди 4 години.

- А Вие, откога се занимавате с биоземеделие?

- От около 5 години. Отглеждаме лозя, имаме и череши, също биологични. В тази област, освен че ми е удоволствие, знам, че човек, за да е добър в нещо, трябва много да чете. Завършила съм Английска гимназия и го знам това. Трябва да се работи, както на полето, така и теоретично да се образова. Била съм на курс по трайни насаждения, по растителна защита също. Перманентно съм в среди на агрономи. 

- Вино откога произвеждате?

- За трета година бутилираме вино.

- Представете вашите вина.

- Първите вина, които бутилирахме не бяха биологични. Втората и третата година вече са биологични. Гроздето съм го купувала от колеги, с които работя. Включително и търгувам на едро с препарати за растителна защита, най-вече биологични. 

Тази година вече ще мога да направя биовино от моите лозя. Тъй като при трайните насаждения три години е преходния период. По еврорегламенти това е преходният период, защото е с дълбока коренова система. 

На четвъртата година се дава сертификат. Изключително сме контролирани от сертифициращи фирми и от Държавен фонд земеделие. Прават лабораторни анализи, инспекции на място, следи се документацията. Съответно получаваме и субсидии. ЕС преференцира биоземеделието, като целта е да станат на достъпни цени биопродуктите, за да може повече хора да ги консумират. 

- Защо нарекохте вината „Тракийски легенди“?

- За името много ми помогна Емил Димитров, собственик на винарната, в която бутилирам "Тракийски легенди". Зад виното трябва да стои легенда. А каква по-хубава легенда от тази за Орфей, който преди 4000 години е имал идеята, че човек трябва да живее в хармония с природата, за да живее в хармония със себе си. Орфей е една от най-популярните и обичани личности от древността. В египетски храм има негови думи – Светът не може да бъде покорен с меч, а с лира.  Той е бил и билкар, Хипократ е взаимствал от него. 

Затова нарекох марката си „Тракийски легенди“ и така представям виното си и извън България. Забелязват го чужденците, много им харесва, впечатлени са. 

Разговора води Ирина Генова

Снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови