Д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ: Моята позиция винаги е била в защита на пациентите

Приет е оздравителен план на УМБАЛ от Съвета на директорите

Визитка

Бойко Миразчийски е роден през 1966 г., завършил е Медицинския университет в София. От 1993 г. работи по специалността „Хирургия“ в Бургас. 

От 2006 до 2014 г. заема ръководни постове в най-голямото здравно заведение на Югоизточна България – МБАЛ - зам.директор, прокурист, изпълнителен директор. Бе и изпълнителен директор на МБАЛ „Бургасмед“ ЕООД.

От близо година той заемаше поста  координатор по хирургическата дейност. Д-р Бойко Миразчийски е познат на бургазлии и като общински съветник от НФСБ.  

***

- Д-р Миразчийски, поемате ръководството и управлението на УМБАЛ Бургас в един много труден период. 

Към момента най-голямата болница на територията на Бургаска област е задлъжняла с повече от 12 млн. лв. 

Успяхте ли да направите анализ на причините за краткото време, в което сте изпълнителен директор? Какви мерки следва да бъдат набелязани?

- Да, имаме просрочия, които не са малко и мерките, които ще вземем, е да ги изплащаме според възможностите ни. Ситуацията наистина е тежка и се поставям на мястото на нашите партньори, на които дължим. 

Вече сме започнали да водим разговори за погасяване на дълговете. Решили сме да извършим и цялостен одит на финансовата, юридическата и медицинската дейност на болницата. 

Искам да уверя, че няма да има съкращения на персонал, нито ще посегнем на възнагражденията на персонала, защото това ще се отрази на качеството на лечебната помощ и на взаимоотношенията ни с пациентите, на които държим. 

- Има сериозно забавяне на изплащането от Здравната каса на надлимитните дейности, извършени от УМБАЛ. 

По официална статистика става въпрос за десетки милони лева към всички здравни заведения в страната, възлизащи на 51 млн.лв  за 2015 г. и още 34 млн. лв. за периода от април 2016 г. до април 2017 г. 

Колко са дължимите суми за надлимитни дейности, които Здравната каса дължи на УМБАЛ?

- За тази година дължимите суми от НЗОК са близо 600-700 хиляди лева. Надяваме се НЗОК да преразгледа политиката си към болниците с нашия ранг и да има трайна промяна в лимитите в полза на работещите болници.

 В крайна сметка всичко това рефлектира върху качеството на нашата работа, а оттам поражда и недоволство от страна на пациентите към системата. 

За последните две години НЗОК ни дължи близо 800 хиляди лв. за надлимитна дейност, като не изключвам варианта да си търсим тези средства и по съдебен път.

- Как това се отразява на работата на лекарите и медицинския екип? Ще пострада ли лечението и грижите за пациентите?

- Тази ситуация не е от вчера. Ние постоянно работим по този начин и полагаме усилия това да не се отразява на нашата работа. 

Част от задълженията са натрупани и именно поради тази причина – поемаме за наша сметка лечението на неосигурени пациенти, на пациенти на скъпи медикаменти, на пациенти, които са изоставени от своите близки. 

Моята позиция винаги е била в защита на пациентите и техните права, затова съм категоричен, че няма да допуснем те да пострадат. И преди като зам.-директор на болницата, и сега съм винаги отворен за диалог с пациенти и пациентски организации. 

- Имаше идея УМБАЛ Бургас да тегли кредит. На какъв етап е този процес? 

Това ще гарантира ли спокойствието и сигурността на медицинския екип, на доставчици и на пациентите. 

Всъщност необходим ли е оздравителен план, за да получават пациентите качествени медицински услуги, без това да е за сметка на останалите участници в медицинското обслужване в болницата?

- Такава идея съществува, но към настоящия момент е в застой. Ако болницата тегли кредит срещу по-ниска лихва и успее да покрие дългогодишните си дългове, това би се отразило добре на всички страни в процеса – и на лекари, и на доставчици, и на пациенти. 

Оздравителен план е необходим, той вече е приет от Съвета на директорите. Надявам се, че и в лицето на новото ръководство на МЗ ще имаме пълната подкрепа да го изпълним и системата да се промени към по-добро – а именно – да работим, без да се притесняваме от това, че ще надхвърлим лимита и лечението отново ще остане за наша сметка. 

Интервю на burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови