Надяваме се на облекчаване на визовия режим

Интервю с Иван Алексиев, кмет на община Поморие

Г-н Алексиев, какви са приоритетите на община Поморие за 2015 година?

- Нашите приоритети се формират на базата на общественото мнение. Основата на част от дейностите за 2015 година положихме още през 2014-та. Кандидатствахме и бяхме одобрени за финансиране по няколко стратегически проекта за Поморие. Вече започна рехабилитацията на Стария кей – едно емблематично място за града, обичано както от поморийци, така и от туристите. Скоро ще започне и ремонтът на едно от най-красивите летни кина в България – Лятно кино „Яворов”. Ще стартира и проектът за модернизация на рибарското пристанище. 

Другият приоритет за града е продължаването на крайбрежната алея, която свързва централната градска част и квартал „Свети Георги”. Строителните дейности там вече започнаха. Разбира се, финализирането на проекта за реконструкция на ВиК мрежата на Поморие е много важно за нас. 

През изминалия месец проведохме обществени обсъждания във връзка с проектобюджета на общината за 2015 г. и за пореден път имахме възможност да чуем мнението и предложенията на гражданите. Радвам се, че те ни подкрепят и плановете ни за развитието на общината съвпадат.  Освен инфраструктурните подобрения, дългосрочните ни стратегии за развитието на културата, туризма, спорта и социалните дейности, се запазват през 2015 г.

- Притеснява ли Ви очаквания спад на туристи през лято 2015? Как мислите да рекламирате Поморие на международно ниво, за да привлечете повече туристи?

- Да, притеснява ме. Прогнозите наистина не са добри, но Поморие е град, който може да предложи на туристите няколко различни видове туризъм – морски, балнео, СПА и културно-исторически. На фона международните размирици и нестабилната политическа обстановка в страната през миналата година, Поморие получи приза „Иновативна СПА дестинация на Европа” от Европейската СПА асоциация и взе участие в десетки международни туристически изложения, което доказва, че можем да се справим въпреки всичко. Успокояват ме и заявките, които дава Министерството на туризма за въвеждане на мерки за облекчаване на визовия режим за туристи от Русия и Украйна, както и за допълнителни чартърни полети от Швеция, Великобритания и Германия.

През тази година ние ще продължим да рекламираме туристическия продукт на Поморие на национални и международни изложения.

- Можем ли да очакваме вашата кандидатура за кмет на следващите избори?

- Да, ще се кандидатирам за втори мандат, подкрепен и издигнат от ПП ГЕРБ. Тази година е много важна за жителите на общината, защото те ще трябва да решат какво да бъде бъдещето й. 

За мен едно от най-важните неща когато встъпих в длъжност беше гражданите да имат пълна информираност за действията на администрацията и успях да го постигна. Радвам се, че какъвто и избор да вземат относно моето преизбиране за кмет, той ще е информиран. Резултатите са видими и мисля, че те ще надделеят над обещанията за резултати. 

 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови