Николай Тишев: Едно пристанище винаги има накъде да се развива

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с Николай Тишев, директор на Пристанище „Европа“

Николай Тишев завършва Стопанската академия в Свищов. Магистър по застраховане, бакалавър по финанси. За известно време работи по специалността си, но споделя, че не чувства работата в банка като свое призвание. 

Своята кариера в морския бранш той започва в СОМАТ Бургас (Фериботен отдел), "Дружество за работна сила Порт Бургас" ЕООД – управител, заема също длъжността изпълнителен директор на ПОРТ Бургас. Николай Тишев и в момента е директор, но на друго пристанище – ПОРТ Европа. Той заема и длъжността на областен лидер на БСП за Бургас. Каква дейност извършва пристанището и още подробности за ПОРТ Европа, вижте в интервюто.

Има ли място за малки пристанища в развитието на морската дейност в региона? В какво се изразява това?

На пазара за пристанищни услуги в Бургаския залив има място както за големите пристанища (Пристанище Бургас ЕАД и БМФ Порт Бургас),  така и за по-малките (Пристанище Европа, Трансстрой, КРЗ Порт Бургас и Фишпорт). Едните предлагат по-голям комплекс услуги, а другите по-голяма оперативност при обработката на товари.

Какви плавателни съдове обслужва пристанището, специализирано ли е за определени товари? Какви товари обработва?

В Пристанище Европа се обработват основно три вида товари – скрап, дърва и пропан-бутан. Можем да обработваме метали, бигбегси, насипни товари, горива. Обработват се кораби с до 5 м. газене, като това ограничение се дължи на дълбочината на подходния канал.

Колко души работят в пристанището ? Какъв капацитет на обработка има пристанището?

В пристанището работят 30 души.  Капацитетът на пристанището е около 250 000 тона на година. 

Кризата в Украйна отрази ли се на дейността на пристанището?

Не се е отразила пряко на нашето пристанище. Нямаме товари, които да пристигат или заминават за Украйна. Пропан-бутанът пристига от Русия, но доставките са ритмични и не е имало прекъсвания.

Пристанището е заобградено като територия от завода „ Бургаски корабостроителници“. Това пречи или помага в работата му?

Ние нямаме проблеми с нашите съседи, като и те с нас. Когато е възможно си съдействаме. В крайна сметка ние не сме конкуренти – те предлагат ремонт на кораби, а ние - пристанищни услуги.

Вие идвате от голямо пристанище с много опит, имате ли идеи за развитието на Порт Европа?

Има разлика между частното пристанище и държавното. Тук решенията се вземат много по-бързо. Освен това служителите са с дългогодишен професионален опит и организацията на работа е на високо ниво. Прилага се най-оптималния начин за обработка на товари. А иначе едно пристанище винаги има накъде да се развива – било то като инфраструктура, техника или човешки ресурси. Имаме идеи за развитие, които като реализираме, ще се радваме отново да споделим с читателите на Burgasdream.

 

Разговора води Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови