За да се отгледа една гора, трябва сеч

Интервю с директора на Регионална дирекция по горите – Бургас инж. Венелин Радков

 

Г-н Радков, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев сигнализира за безконтролни сечи в Странджа, както и за претоварени камиони с дървесина, които разбиват пътищата. Вие извършихте ли проверка на място?

- Нашите инспектори не са установили масова сеч на територията на Странджа.

Ние трябва да разглеждаме всичко, което се случва в Странджа като един равностранен триъгълник със страни – природа, икономика и общество. За да има баланс, представителите на тези три страни трябва да седнат на една маса и да се разберат.

До тук аз чувам само един монолог. Днес, на пресконференцията беше директорът на Природен парк Странджа Владимир димитров, който е откъм страната на природата. 

Придставители на икономиката са Югоизточното държавно предприятие и действащите обински структури. Ако визираме обаче цялата територия на Странджа, трябва да включим и общините Средец и Приморско.

- Вие видяхте ли снимките, които е направил кметът Илиян Янчев? Чия собственост са тези гори?

- Може да се спори. Картинката е една и съща и в държавните, и в общинските, и в частните гори. Паднаха валежи, кално е. Нормално е места, в които се води дейност, да изглеждат по този начин.

Не знам каква е целта на кмета. Отнети му бяха общински площи, които станаха държавни.

Но, за да стане една гора хубава и устойчива, тя трябва да се отглежда и скулптурира. А тя се скулптурира от секачите.

Ако кметът иска да не се сече, да бъде резерват, това ще обрача на глад доста семейства. В Държавно горско стопанство Малко Търново са 40 човека, следователно – 40 семейства. Там има и дърводобивни фирми, примерно 10 по 20 човека. Има и транспортни фирми. А в Странджа са 5 стопанства.

- А природата опазена ли е? Какво е мнението на директора на парк Странджа Владимир Димитров?

- Природата също си каза мнението. Според директора на Природен парк Странджа няма масови изсичания.

Извършват се няколко вида сечи, които са регламентирани с приети лесоустройствени проекти и горскостопански планове. Общо за държавните горски територии изпълнението на този проект е 101%. За общинските горски територии, в община Царево е 115%, за община Малко Търново – 119%, където има завишение, тъй като октомври 2011 г. имаше масов снеголом и снеговал. 

Завишението е предимно при санитарните сечи, за да се оползотвори падналата дървесина. В противен случай има опасност да се развият различни видове вредители. 

 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови