Лесопаркът е болката на Айтос, както и моя болка

Интервю с кмета на община Айтос Васил Едрев

 

- Г-н Едрев, какви са приоритетите на община Айтос за 2015 г.

- Приоритетите ни не са само за 2015 г., а са от както съм седнал на този стол. Те са - създаването на нови работни места и усвояване на средства по оперативните програми на ЕС. Защото средствата, които могат да се получат са несъизмерими с тези, с които разполага общината.

- Какви са европейските проекти, по които се работи или ще старират през тази година?

- Ние сме в междинен период му два периода – 2014-2020 още не е стартирал. Надявам се, че ще бъдат решени всички проблеми с ЕС и ще бъдат отворени програмите към средата на годината. Така че ние изпълняваме проекти от стария период.

През стария период беше изградена канализацията на село Пирне, но според новите изисквания на ЕС такава канализация не може да бъде въведена в експлоатация без пречиствателна станиця. А такава не беше заложена в проекта. Така или иначе ние намерихме финансиране чрез Държавен фонд Земеделие с малко дофинансиране от наша страна започваме строежа. Стойността на проекта е 359 887 лв.

Другото, което направихме - за кратко време успяхме да изградим спортни игрища – две в Айтос и едно в село Мъглен. Те ще бъдат предоставени на младите хора да спортуват на тези бази.

Имаме много добра проектна готовност. Имаме подготвени проекти за кандидатстване, но не са отворени програмите.

-Кой е най-големият проект, който предстои?

-Един голям проект е пречиствателната станция на Айтос, които започна през стария период и ще продължи през следващия - с финансови параметри 30 млн.лв. Първият етап - предпроектни проучвания е приключил и документацията е внесена в МОСВ. След приемането й предстои вторият етап – обявяване на обществена поръчка за проектирането й, а след това и за изграждането.

Това е най-големият проект на община Айтос.

- Наводненията от миналата година не подминаха община Айтос. Имате ли проекти за възстановяване и предотвратяването на щети от бедствията?

- Да, за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии през 2014 г., което включва и корекция на водостоци, речни корита – имаме подготвени доста проекти и общината е кандидатствала за финансиране пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет. Проектите са за град Айтос и селата Мъглен, Карагеоргиево, Черна могила, Дрянковец, Поляново и Пещерско, като някои от населените места са включени в повече от един. 

- А кои са критичните точки при наводнения?

- Една от тях е общинският язовир над парка, но искам да кажа, че там са предприети всички мерки – работят отводнителните системи. Реката иска малко прочистване.

Другата е един язовир в село Съдиево. Там той е предоставен на едно сдружение, което с наше съдействие и под наш контрол предприема мерки. При нас всички собственици са установени. 

Тук е мястото да кажа, че е напълно готов и техническият проект за реконструкцията на общински път Айтос-Карагеоргиево-Тополица. Първият етап на проекта получи финансиране и беше изпълнен през 2014 г. Предстои кандидатстване за финансиране на втория етап на пътя Карагеоргиево – Тополица. Има избран вече изпълнител.

Там се обособява нова икономическа зона, изградихме един хубав цех, мога да кажа дори фобрика за ръчно белене на скариди, където работят 240 работници. Тя започна да функционира в края на годината, като цялата продукция е за износ. Ще продължавам да работя в тази област, защото 25 години инвеститор не беше стъпвал в Айтос.

- Има ли предстоящи ВиК проекти в други населени места в общината?

-Общината е кандидатствала и с проекти за изграждане на водопроводна мрежа в селата Мъглен и Карагеоргиево. За двете най-големи населени места в общината са подадени и проектите за възстановяване на финансирането на канализациите. След като през 2009 година парите за изграждане на канализациите в Мъглен и Карагеоргиево бяха спрени, сега община Айтос отново кандидатства с проекти за довършителни дейности на обща стойност 1.3 млн.лв. Трябва да има и пречиствателна станция, но е нямало програма, по която да се кандидаства.

- Какво е включено в строителната програма на общината?

- По строителната програма - важен е ремонтът на детските градини, които всяка година си ги поддържаме и обновяваме, ремонтът на училищата. 

Общината очаква положителен резултат и финансиране по подадения през 2014 година проект „ЦДГ „Радост”-Айтос” по проект „Красива България” към МТСП на стойност 209 239 лева. Целта на проекта е да бъде санирана сградата на детското заведение. Това е и единствената детска градина в града, чиято сграда не е санирана.

-Какво ще стане с реконструкцията на лесопарка? На какъв етап сте?

-Лесопаркът е болката на града, както и моя болка. Тежи ми на сърцето като камък. Ние имаме прекрасен проект, изиграна е обществената поръчка, до март ще имаме окончателното решение по въпроса за финансирането. Ако не се случат нещата, ние ще гласуваме бюджета скоро и сме заложили малко или много от него за нашия лесопарк и една част от проекта ще бъде изпълнена, само че със собствени средства.

- Айтос предлага ли се успешно като туристическа дестинация? 

- Имаме участие с общините Поморие и Руен в проект „Развитие на регионален туристически продукт на район Поморийски залив и Източна Стара планина“. Малко или много рекламата, която беше направено доведе много туристи - в „Генгера“ най-вече. Много от туроператорите обаче не знаят какво имаме. Беше осъществена една среща в Слънчев бряг, на която нашият управител на „Генгера“ предложи туристите да се водят тук. 

Когато стартира този проект, всички бяха на едно мнение, че чужденецът не идва само заради плажа, за 10 дни това му омръзва и затова трябва да му бъде предложено и нещо друго.

 

Разговора води Ирина Генова

 


 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови