Царево с впечатляваща реклама на софийската туристическа борса

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с кмета на Царево инж. Георги Лапчев

 

Какъв е бюджетът на община Царево за 2015 година?

Бюджетът на Община Царево за 2015г. ще бъда в същата рамка като миналогодишния – около 14,5 млн. лева. Миналата година не беше перфектната година, но е факт, че във финансово отношение се представихме много по-добре от повечето общини в страната, които бяха принудени да изтеглят огромни кредити, за да се справят с кризата. И докато те задлъжняваха, ние успяхме да изплатим почти изцяло задълженията натрупани от предходното управление – близо 3 млн. лева. Това означава, че през 2015г. стъпваме на нулата и ще имаме възможност да инвестираме повече средства в развитието на общината. 

Какви проекти са предвидени за изпълнение и на каква стойност?

Благодарение на европейските средства вече започнахме да правим пътят до лодкостоянките в Синеморец. Мостика на Ахтопол е в ход и ще бъде завършен до няколко месеца, което ще позволи на ахтополци да имат съвсем нова визия по отношение на това как изглежда града към и от морето. Планираме новият мостик да бъде част от много по мащабен проект, който да обгърне и преобрази целия курортен град. Но това ще се случи по-напред във времето. 

Започнахме също така бленуваната от десетилетия алея, която ще свърже стария и новия град на Царево в залива на пристанището. Договорите са подписани, а за да бъде осигурено финансирането, работата е разделена на два проекта – единия получи финансиране от Трансгранично сътрудничество, а другия от Местната инициативна рибарска група. Стартира изграждането на първата част, а в най-скоро време започва и втората. Наистина ще вложим огромни усилия всичко това да приключи до началото на сезона. 

Стартираме и един проект, който написахме съвместно с читалище „Г.Кондолов”. Той също ще бъде реализиран преди началото на сезона. Читалището ще бъде реновирано и ще изглежда много по-добре, но визията и архитектурата му няма да бъдат променяни, защото това е една от най-красивите сгради на юг от Бургас и може би най-красивото читалище по Черноморието. 

Всичко останало, което ще се извършва по капиталовата програма на общината, ще стартира след приемането на Бюджет 2015.

Кои от тях са с най-голям приоритет за община Царево?

Едва ли мога да ги квалифицирам, тъй като всички проекти са големи. Няма малки и големи. Всички са от голямо значение. Общината не изпълнява програмата си година за година. Това е една макрорамка, която спазваме, а именно развитието и през 2014 – 2020г. Има такъв план, който е приет от Общински съвет и съответно в него всяка една от темите е разписана – кое, кога, в коя година ще бъде направено.

По какъв начин се рекламира Царево? Притеснявате ли се от очаквания спад на туристи през идващото лято?

Тази година предвиждаме много по-голяма реклама за културните и природните забележителности на Община Царево, включваща всичките й градове и села. Ще покажем също какво може да се види в тях не само през летния сезон, но и през останалото време на годината. За това общината участва в туристически борси, като тази година участието и в борсата в София ще бъде наистина впечатляващо. Участваме на туристически борси всяка година и се надявам да привлечем нови туристи. Ще обърнем особено внимание на нашия бранд – как изглеждаме, кои сме и какво можем да предложим на нашите гости, тъй като Община царево е туристическа община и разчита основно на своите приходи, които идват благодарение на туризма. Очакваният спад е основно за туристи от Русия. При нас почиват основно български туристи и затова наблягаме на рекламата за целогодишна туристическа дестинация.

Какви мерки ще предприемете, за да бъде по-привлекателна дестинация Царево?

Тези мерки вече сме ги предприели. Както споменах по-рано, изпълняваме проекти, които са насочени именно към това, нашата община да бъде по-привлекателна туристическа дестинация. Не говорим само за Царево, говорим за общината като цяло и особено на тези населени места, които се намират на морето. Както добре знаете, община Царево е най-морската община в България – 90% от населението и живее по морето. За това изграждаме нови крайбрежни алеи, паркови пространства, детски площадки за нашите жители и гости. Обръщаме особено внимание на фестивалите, които провеждаме всяка година, а тази година много нови изненади очакват нашите гости. 

Възнамерявате ли да се кандидатирате за кмет отново?

Да.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови