С 200 овце и високи токчета

Нели Георгиева е една млада дама, която с много ентусиазъм вече една година отглежда овце

в село Босилково, Сунгурларско.

Заради нейния хъс за работа, тя получи специална награда – статуетката Фортуна, заедно с приза „Ново начало“. Това стана по време на конкурса за най-добрите животновъди, организиран от Областна служба „Земеделие“ и проведен в края на декември м.г. 

Нели се чувства еднакво удобно и на 10-сантиметрови токчета, и с гумени ботуши. Тя обработва 4 785 дка земя, от които пшеница 2 542, ечемик- 600дка и 1643 дка  слънчоглед,122 дка фуражна грахова смеска, 300 дка люцерна. Поддържа в добро земеделско състояние 1100 дка наети общински пасища.

В края на 2013 г. се захваща с най-голямото предизвикателство в живота си. През миналата година тя взема под наем стари порутени постройки на ТКЗС Босилково и след цялостен ремонт и реконструкция ги превръща в модерна  овцеферма. 

Фермата се състои от 2 кошари за по 250 овце майки всяка и това са перспективите. В момента там се отглеждат 200 овце от породата „синтетична популация българска млечна”. 

За агнетата е обособено отделение, в което след 10-ия - 12-ия ден започват да се залагат смеска и люцерна. Във фермата има помещение за съхранение на млякото с хладилна вана с вместимост 500 литра.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови