Коледата в Царево, като във Виена

Сезонът в най-морската община продължи до края на октомври

Интервю с Георги Лапчев, кмет на Община Царево

Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 г. в Царево. Завършва Лесотехнически университет – София през 2001 г. с бакалаварска степен, а през 2010 г. вече е магистър със специалност „Горско стопанство”.

Работи като зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) – Кости, изпълняващ длъжността директор на ДГС – Кости, сътрудник на WWF – Bulgaria, по програмата WWF – DCP. Директор на ДГС – Царево от август 2010 г. до октомври 2011 г. Кмет е на Община Царево от ноември 2011 г., втори мандат.

***

- Г-н Лапчев, тази година Царево има една прекрасна придобивка – един нов център, изцяло реконструиран. Как ще посрещнете коледните празници на обновения площад?

- По вече стара традиция, всяка Нова година центърът на Царево не изглежда по-различно от този във Виена. 

Но тази Коледа, може би ще я превъзхожда, тъй като имаме чисто нов център, който не е просто плочник и не е просто един площад. Това е арт инсталация от светещи пейки, динамично направени зелени площи, а различните видове настилка много добре ще съчетана с коледната украса, която вече се строи в Царево.

На 30 ноември ще запалим коледните светлини. Обикновено това става на 1 декември, но тъй като се пада в събота, тази година ще бъде на 30 ноември.

Ще направим празник за най-малките, пък и не само за тях, а за всички, защото запалването на коледните светлини в столицата на най-морската община в държавата, винаги е представлявало един огромен празник.

А тази година ще бъде много по-красиво. 

- Какво представлява коледната украса тази година в Царево?

- Коледната украса на Царево наистина е шедьовър. Всички дървета, всички сгради, всички кътове, в които може човек да достигне. Има хиляди, стотици хиляди малки лампички, които подчертавам, че са енергоспестяващи, почти не горят ток. Те създават един чисто коледен фурор.

Ще има къщички, в които да се продава греяно вино, наденички, вурстчета, коледни палачинки. Ще има концерт, по-скоро серия от концерти под коледната елха.

Отново ще бъдем на едно място, в което ще можем да се радваме на  предстоящите коледни празници.

- Всичко това е много интересно, а центърът наистина е достоен за възхищение и за пример на останалите морски градове.

- Смятам, че е за гордост на всички, защото ние сме едно цяло. Община Царево е елемент от Южното Черноморие. Ние не се състезаваме, ние се допълваме. 

- Вие много стриктно изпълнявахте строителството на този площад, връщахте няколко пъти фирмата за преработка за извършеното. Доволен ли сте от резултата?

- Няколко фирми се смениха, защото условието беше – или отговаряте на стандартите и на изискванията, които са изключително високи в Царево, или просто си отивате. 

Така че фирмата, която завърши този шедьовър наистина е достойна за уважение. Тя го направи по начина, по който трябва да изглежда.

- И накрая един въпрос за туристическия сезон. През тази година той беше доста дълъг в община Царево. Удължихте го с различни фестивали и други събития. Какъв беше сезон 2018?

- Ако под „сезон“ се има предвид времето, през което хората ходят на плаж и се къпят в морето, то и вчерашния топъл ден имаше такива, които плуваха в морето и се радваха на есенното слънце.

Истината е, че курортът в Царево тази година се удължи, толкова, колкото самите ние не сме очаквали. Надявам се това да се превърне в тенденция.

Въпреки всички приказки „колко е лош сезонът“, съвсем отговорно мога да заявя, че този сезон не беше по-лош от предходния, като в някои показатели дори го превъзхожда.

Допълнителен показател за добрия сезон е фактът, че голяма част от хотелиерите и ресторантьорите, тези които са свързани с туристическия бизнес, сега са на почивка в топлите страни.

Разговора води Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови