Nasimo: Графитите променят живота в градската среда

Всеки, който е имал път към Sofia Ring Mall миналата събота и неделя, вероятно е забелязал по-необичайното и цветно оживление в района на амфитеатъра. 

Поводът беше първият арт графити брънч, организиран от екипа на новостроящия се жилищен комплекс River Park, а участниците - едни от най-добрите артисти от българската графити сцена, начело с Nasimo. Пред очите на любопитната си публика те пресъздадоха в картини спомени от собственото си детство. 

Nasimo е един от най-продуктивните и пътуващи представители на съвременната българска графити сцена. Негови творби красят сгради в десетки страни в Европа, Азия и Северна Америка. Пред Investor.bg талантливият артист разказва как се променя отношението на българите към графитите и какво е мястото им в градската среда. 

В края на септември т.г. Станислав Трифонов - NASIMO и бургазлията Иван Янков – Естео, бяха поканени от Община Бургас да изрисуват подлеза на операта по своята интерпретация по темата "Малкият принц".

ВИЖ ТУК!

- Как възникна интересът ви към графити изкуството и как се промени стилът ви през годините?

- Този интерес у мен датира от 1995 г. и е преминал през дълга и болезнена еволюция. В началото беше чист бунт и неодобрение към системата, в която живеем, после дойде етапът с рисуване на букви и характери, а след това - периодът на академичното образование във Велико Търново, когато бях силно повлиян от новопоявилата се в България хип-хоп култура.

След няколко години дойде и периодът, когато заминах и живях известно време в Канада.Тогава започнах да смесвам графитите и тяхната дива природа с класическото рисуване и живописта. Това е направлението, което се стремя да развивам и днес.

- Как избирате темите на творбите си и какво е посланието, което искате  да предадете чрез тях?

- Тематиката обикновено идва от нещата, които ме вълнуват в съответния момент. Често посланията, които залагам в творчеството си, са дълбоки и е възможно да остават незабележими за хора, които не се вълнуват от същите неща. 

Случва се и да работя по определени проекти с компании или институции, когато екипно съгласуваме посланието, но работя по такива проекти, единствено и само когато дълбоко вярвам в тях.

- Казвате, че първите ви графити са били единствено изява на бунтарското ви мислене. Срещу какво се  бунтувате днес?

- Бунтувам се най-вече срещу своите недостатъци, както и срещу простомислието и евтиния кич. Искам да допринеса за това хората в България да превъзпитат възприятията си и придобият по-изискано чувство за естетика, не само по отношение на изкуството, но и на цялото си битие.

- Как избирате  сградите, върху които рисувате, има ли критерии, на които трябва  да отговарят?

- Не знам, може би сградите избират мен. Предпочитам да са с гладки и поддържани фасади.

- Има ли разлика в материалите, които  използвахте при изрисуването на първите си графити, и тези, които използвате днес?

- Разликата е огромна. Започнах да рисувам графити, крадейки бои от гаража на баща ми, най-вече блажна боя, а сега работя само с висококачествени акрилни бои, спрейове и маслени бои. Държа да осигурявам на творбите си максимално дълъг и щастлив живот.

- Рисували сте в десетки страни в Европа, Азия, Северна Америка, какво ви даде досегът с толкова различни  култури и как се възприемат творбите ви в различните краища на света?

- Мисля, че навсякъде се ценят високо, най-вече в Западна Европа и Америка. Смятам, че различните култури в страните, в които съм рисувал, са обогатили кръгозора ми и съм много благодарен, че съм имал възможност да бъда там.

- Какви са тенденциите в съвременното графити изкуство по света?

- В различните страни е различно. Смятам, че обединяването на графити изкуството с класическото рисуване и живописта е нещо, което се цени много високо по света, и забелязвам, че много от световните светила започнаха да го правят.

- Имат ли  място графитите в градската среда, могат ли да се превърнат в туристически продукт?

- Определено имат място в градската архитектура. Ежедневно получавам отзиви от хора, които са изключително щастливи заради новопоявил се стенопис в квартала им, дори срещам хора, които твърдят, че такъв стенопис е променил живота им и начина на мислене към по-добро.

В София вече се правят организирани графити обиколки за туристи, по време на които гидовете ги запознават със стрийт арт изкуството на града. Много от тези туристи дори предпочитат да разгледат градското изкуство пред историческите забележителности като паметници и вековни сгради.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови