Тихомир Янакиев: Ще поканим личности с авторитет, да дадат насока за развитието на Созопол

Тихомир Янакиев е новият кмет на Созопол. Той бе издигнат от БСП и спечели изборите на балотаж с 65.48% срещу кандидата на ГЕРБ Красимира Германов /33%/.

Янакиев участва за трети път в местните избори като кандидат за кмет, като през 2015 г. спечели 35% от народния вот.

Беше общински съветник от БСП, успешен банков мениджър.

***

- Г-н Янакиев, кои ще са първите действия, които ще предприемете?

- Първо ще направим одита, после ще създадем обществените съвети. Участието на хората в управлението ни отличи нас от другите. Това е детайл от програмата, който беше изключително съществен и хората го припознаха и гласуваха за нас. 

Ще поканим хора, личности, които със своя авторитет и разум да дадат насока за развитие на Созопол и на всяко едно населено място.

- Ще има ли съкращение на служители в общинската администрация?

- В самия план, който предишният Общински съвет прие за финансово оздравяване на Общината, бяха заложени съкращения на общински служители. 

Аз съм длъжен да следвам този план. Ще се направят анализи на самата структура, ще видим какви промени ще трябва да бъдат направени и тогава ще мога да коментирам.

- Другите кметове подчертават, че имат подкрепата на правителството на ГЕРБ, Вие как ще работите с държавата?

- Аз съм кмет на жителите на Община Созопол. Вие мислите, че правителството на ГЕРБ ще дели хората в Община Созопол на жители на ГЕРБ и на жители на някой друг ли?

Аз съм убеден в здравия разум и на г-н премиера, ни правителството и съм убеден, че ще стоят зад гърба ми.

- Очаквате ли съпротива от страна на опозицията в Общинския съвет?

- Аз съм убеден, че след като изборите свършиха на 3-ти ноември. Каква яростна съпротива, като аз тръгвам да работя за всички. 

Аз няма да работя за себе си или за общинските съветници от БСП. Аз ще работя за всички. 

Хората трябва да се успокоят и да знаят, че това разделение, което съществуваше досега спира и оттук нататък започваме на чисто. Ще се обединяваме, ще бъдем всички заедно.

 

- Какви мерки ще предприемете за финансовото стабилизиране на общината?

- Първо трябва да видим какво е финансовото състояние на общината. Аз съм заявил, че социалните ангажименти ще бъдат запазени. Това е едно добро наследство.

- Какво наследство очаквате да заварите?

- Не е добре. Имаме 14 млн.лв. собствени приходи, което е по бюджет. Имаме 22 млн. кредити към банки. Отделно 3,5 млн. неразплатени задължения. Сметката може да набъбне до 30 млн. при 14 млн. собствени приходи. Все едно държава в момента да има 200 % дългове към брутния си вътрешен продукт. Как ще се гледа на такава държава?

- Притеснявате ли се, че нямате квалифицирано мнозинство в Общинския съвет и трудно бихте могли да се разпореждате с общинска собственост?

- Изобщо не ме притеснява, защото и преди съм казвал, че продажбата на общинска собственост трябва да става само в изключителни моменти след широко обществено обсъждане, да се знае за какво ще се продава, къде ще отиват парите от това. За мен приоритет е отдаването под наем.

***

*Използвани са въпроси и на други медии

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови