Не случайно се появи репликата «Защо в Царево може, а в София – не»

Морска градина в Лозенец, спортна зала в Царево и разширението на пристанището са част от проектите

Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 г. в Царево. Завършва Лесотехнически университет – София през 2001 г. с бакалаварска степен, а през 2010 г. вече е магистър със специалност „Горско стопанство”.

Работи като зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) – Кости, изпълняващ длъжността директор на ДГС – Кости, сътрудник на WWF – Bulgaria, по програмата WWF – DCP. Директор на ДГС – Царево от август 2010 г. до октомври 2011 г. Кмет е на Община Царево от ноември 2011 г. Сега започна своя трети мандат, избран убедително на първи тур.

***

- Г-н Лапчев, какви проекти предстоят през новия Ви мандат като кмет на Царево?

- Ние имаме визионерски цикъл и никога не сме делили нашите проекти във времето, те не са били залагани на мандати.

Сега ни предстои да завършим стартиралия вече център на Ахтопол. Реално строителните дейности там не са започнали, но има завършени процедури и избран изпълнител.  Така че започваме да превръщаме Ахтопол в това, в което отдавна трябваше да се превърне, въпреки опитите на една малка група хора, които се опитаха да саботират тези процеси.

Ще завършим и невероятната морска градина в Лозенец. Може би един от най-големите амфитеатри по морето ще бъде там, той вече е готов.

Ще завършим и двата обекта в Царево, а именно ремонта на двете училища, разбира се и административната сграда на община Царево, която е почти готова.

Подобна строим и в Синеморец, който отдавна заслужаваше да има такава сграда, тъй като администрацията в момента се помещава в някогашното училище.

Ще поддържаме тази невероятна красота, която успя да впечатли стотици хиляди дошли тук по Южното Черноморие. Не случайно се появи репликата „Защо в Царево може, а в София – не“.

- Каква ще бъде работата на Общинския съвет от тук нататък?

- Общинския съвет от тук нататък ще продължи със своя победоносен ход по отношение на решенията, които ще взема, тъй като мнозинството на ГЕРБ е абсолютно, а и опозицията има добри предложения.

Хубави посоки са това, навярно вече са осъзнали и узряват за истинската политика.

- Докъде стигна проектът за спортната зала?

- Спортна зала ще има. Проектът е факт, прекрасен проект, който ще бъде развит през следващата година.

- Кога трябва да започне разширението на пристанището?

- За първи път от сто години община Царево разполага с официален документ, с който може да строи в акваторията на Черно море. 

В края на октомври правителството реши да се учреди безвъзмездно право на строеж върху два имота, част от морското дъно, в полза на южната морска община. Това позволява да се направи разширение, реконструкция и модернизация на съществуващото рибарско пристанище „Мичурин”.

За тези сто години са правени няколко ремонта, но форматът на това пристанище не е бил променян. През годините имаше много интересни и дори екстравагантни предложения, но те бяха просто лист хартия. 

Сега, след като минахме през всички министерства и институции,  получихме всички положителни оценки, вече стартираме последния етап, а именно издаването на разрешение за строеж.

Това е огромен успех за община Царево. Много скоро се надявам да ви поканя на разходка по новата вълноломна стена, която ще има пристанище Царево. Повярвайте, тя ще изглежда прекрасно.

Чрез разширението на порта ще се увеличи обемът на рибарското пристанище. А това означава, че най-големият риболовен флот в държавата най-накрая ще има място къде да пристане.

***

Използвани са въпроси и на други медии

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови